Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS: Rekonstrukcija vlade put ka relaksiranju monetarne politike

    Rekonstrukcija je dobar način da se vlada ojača u ekonomskom delu i preduzme mere strukturnog prilagođavanja, što bi dalo osnov da i Centralna banka relaksira monetarnu politiku, saopštili su predstavnici Narodne banke Srbije (NBS).

    Fisklana konsolidacija dodatno bi doprinela povećanju makroekonomske stabilnosti u zemlji, što bitno opredeljuje odluke investitora da ulažu u Srbiju, rekao je direktor Direktorata NBS za ekonomska istraživanja i statistiku Branko Hinić.

    On je na predstavljanju avgustovskog izveštaja o inflaciji rekao da je strukturno prilagođavanje, odnosno smanjenje budžetskog deficita i potreba za zaduživanjem – neophodnost, bez obzira na to ko će biti ministar finansija.

    Hinić je napomenuo i da NBS ostaje pri projekciji privrednog rasta od oko dva odsto za ovu godinu, dok je za narednu godinu projekcija rasta smanjena sa tri na oko 2,5 odsto, jer su pogoršane perspektive najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije.

    NBS očekuje da će se inflacija u granici dozvoljenog odstupanja od cilja vratiti do oktobra, i posle tog nastaviti da se kreće u okviru tih granica, rekao je HInić i podsetio da je cilj za ovu godinu inflacija od četiri plus minus 1,5 odsto. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE