Šansa za srpsku industriju mesa
Odluka bosanskih vlasti da hrvatskim firmama zabrane uvoz hrane životinjskog porekla jer ne zadovoljavaju evropske standard, pruža šansu srpskom mesu da se bolje probije na tržištu BiH.
Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa Matijević, smatra da je prilika idealna, ali je ipak neće iskoristiti, jer je u startu manje konkurentan od Nemaca, Danaca ili nekih drugih. On kaže da cena svinja po kilogramu žive vage u ovim zemljama iznosi 1,6 evra, a u Srbiji je 200 dinara.
Vlasnik Industrije mesa Topola, Vukoja Muhadinović, takođe veruje da se na ovaj način pruža šansa srpskim proizvođačima da zauzmu malo veći prostor na bosanskim policama, naročito ukoliko se i sa područja Republike Srpske povuku hrvatske firme. On kaže da je ova šansa naročito korisna, jer se nakon ulaska Hrvatske u EU vrlo teško probiti na tržište ove zemlje, posebno na Hrvatsko primorje. Do ulaska u EU je na teritoriju Hrvatske mogao da se izvozi kompletan program, a sada mogu samo proizvodi koji su termički obrađeni na preko 70 stepeni.
Prilika za uskakanje domaćih proizvođača na bosansko tržište ukazala se nedavno, kada je određenom broju hrvatskih firmi zabranjen uvoz u BiH, jer ne zadovoljavaju evropske standarde.
Tokom pregovora Zagreba sa EU dogovoreno je da deo hrvatskih poljoprivrednih proizvoda koji ne ispunjavaju standarde EU to moraju da učine do kraja 2015, a da Hrvatska te proizvode može da prodaje na domaćem tržištu i tržištima van EU, ali ne i da izvozi u ostale zemlje Unije.
Brisel razmatra uvođenje reciprociteta za proizvode iz BiH na evropskom tržištu, što bi moglo da znači skidanje s liste povoljne trgovine sa EU nekih proizvoda koje BiH izvozi.