Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Japan najavljuje ogromnu budžetsku štednju

    Japan je obećao da će u okviru dvogodišnjeg budžeta uštedeti čak 83 milijarde dolara, u pokušaju da smanji najveći javni dug u industrijalizovanom svetu, a budžetsku potrošnju smanji za više od četiri odsto godišnje.

    Vesti o budžetskoj štednji dolaze nekoliko dana nakon šo je Međunarodnni monetarni fond (MMF) upozorio Tokio zbog prekomerog zaduživanja.

    Štednja je predviđena u okviru vladinog srednjoročnog fiskalnog plana u cilju smanjenja javnog deficita u periodu od aprila 2014. do marta 2016, ali nisu izneti detalji o oblastima u kojima je štednja planirana.

    Japanski godišnji budžet iznosi oko 93 biliona jena, a oko 40 odsto te sume pribavlja se zaduživanjem, što je stvorilo dužničku planinu dva puta veću od privrede Japana i najveću u industrijalizovanom svetu.

    MMF je upozorio Tokio zbog povećanja duga, navodeći da je neophodno sprovesti ključne fiskalne i strukturne reforme, uključujući rast poreza na promet i deregulaciju poljoprivrednog sektora.

    Međutim, prema mišljenju nekih analitičara, najnoviji plan štednje zasnovan je na optimističnom scenariju da će ekonomija rasti oko dva odsto godišnje u narednoj deceniji, uz smanjenje novog zaduživanja. Ohrabrujući znak je da je u prvom kvartalu privredni rast iznosio 4,1 odsto, a podaci za drugi kvartal očekuju se iduće nedelje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE