Biftek od matičnih ćelija za 260 hiljada evra
U jednom londonskom restoranu biće serviran biftek od matičnih ćelija po ceni od 290.000 evra.
Kako prenosi londonski Indipendent, biftek od veštački napravljenog mesa biće degustiran 6. avgusta.
"Krivac" za ovu novu stavku na meniju je holandski biolog Mark Post, sa univerziteta u Mastrihtu, koji je za uzgoj ovog sintetčkog mesa koristio poznatu tehniku koja se godinama već koristi u laboratorijama za rekonstrukciju organa putem matičnih ćelija.
Za rekonstrukciju komada mesa teškog 140 grama, korišćene su matične ćelije dobijene iz vrata krave, a holandski naučnik najavljuje komecijalizaciju ove vrste mesa za pet do deset godina.
Uspeh sintetičkog mesa je pod velikim znakom pitanjima, posebno u Evropi. Meso je dobijeno veštačkim putem, a za njegov uzgoj koriste se hormoni kao i malo poznat fotalni serum iz junećeg mesa.