Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusija do 2050. ostaje bez 25 miliona radnika

    Rusija ima znatno nisku produktivnost rada, a u narednim decenijama će i sve više osećati nedostatak radne snage, a brojnost radno sposobnih Rusa opašće do 2050. godine za oko 25 miliona, objavljeno je u Moskvi, na osnovu analize Svetske banke.

    Rusija je potkraj protekle godine imala oko 75,6 miliona radno sposobnog stanovništva, uzrasta od 15 do 72 godine, odnosno nešto više od 53 odsto ukupne populacije.

    Nizak natalitet i propisi koji onemogućavaju masovan dotok kvalifikovanih kadrova iz inostranstva razlozi su zbog kojih SB ocenjuje da će Rusija u narednom razdoblju morati osetno da uveća produktivnost rada da bi postigla zadovoljavajuće stope privrednog rasta i odgovarajući nivo konkuretnosti na globalnom tržištu.

    Prema ekspertima SB, produktivnost ruskih radnika je sada najmanja u grupi desetak najrazvijenijih zemalja, jer oni u proizvodnim pogonima rade u proseku 2000 sati godišnje da bi proizveli neku robu čija vrednost po satu se ocenjuje na 20 dolara.

    U najrazvijenijim zapadnim zemljama, međutim, radnici u fabrikama provode svega 1.400 sati godišnje i proizvode, mereno po učinku ostvarenom u periodu od 60 minuta, dvostruko veću vrednost.

    Produktivnost rada u Rusiji je sada, prema analitičarima SB, niža za oko 70 odsto nego u SAD, delom zbog primene zastarelih tehnologija, niskog nivoa primene novih znanja i tehnoloških inovacija, ali i lošeg okruženja za poslovanje.

    Ruska produktivnost rada raste, ali samo u segmentu usluga, dok bitno zaostaje u industriji. U SAD, međutim, kompjuteri u mnogim proizvodnim pogonima sve više zamenjuju ljude, a od radnika se zahteva sve veći nivo posebnih znanja i veština za rešavanje složenih radnih zadataka.

    Stručnjaci SB tvrde da je za opšti rast produktivnosti rada u Rusiji potreban i novi profil obrazovanih radnika, jer baš nedostatak takve radne snage sada onemogućava skok produktivnosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE