Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    INTERVJU – Slavica Đukić Dejanović: Nova formula zdravstva

    Dugoročno rešenje zdrastva Srbije će sigurno biti uključivanje privatnog sektora. Onog momenta kada država nema mogućnosti da finansira nove stručnjake, otvara nove prostorne kapacitete i nabavlja opremu, a potrebe građana rastu, nemamo drugu mogućnost osim da vidimo da li ima privatnika koji bi hteli da uđu u partnerstvo

    Stanje u zdravstvu je, nažalost, takvo da nisu zadovoljni ni pacijenti ni uposleni u zdravstvu, kaže za BIZLife Slavica Đukić Dejanović, ministar zdravlja u Republici Srbiji. Međutim, onog momenta kada se opredelila da prihvati poziciju ministra, procenila je da to može da se promeni. Kao ključni problem je uočila da je veliki deo zdravstvenog sistema izopšten iz funkcije, misleći na institucije javnog zdravlja i domove zdravlja. „Naši pacijenti su poslednju deceniju, a možda i duže, stekli naviku da odlaze u dom zdravlja kako bi uzeli uput za bolnicu, a 80 odsto zdravstvenih usluga bi trebalo da se obavi u domu zdravlja. Smatram da je ovakva organizacija u radu zdravstvenih službi veliki problem i to je razlog što nemamo onakvo zdravstvo kako bismo mogli da imamo u sklopu stručnog kadra, koji je sjajan, i finansijskih mogućnosti, koje su skromne“, ističe ministar zdravlja u intervjuu za BIZLife.

    Iz ugla pacijenata korupcija u zdrastvu je izuzetno visoka, uslovi u bolnicama loši, liste čekanja duge, a nestašice lekova česte. Kako planirate rešavanje ovih problema i u kom roku?

    Liste čekanja su zaista mogućnost za korupciju, ali intenzivno se bavimo tim pitanjem i ustanovili smo razloge za liste čekanja. Na primer, u oftalmologiji razlog je što su u ranijem periodu, iako imamo fantastičan kadar i prostor za operacije, pacijenti za operaciju katarakte  čekali po više od godinu dana, jer su se svi odlučivali za operaciju u Beogradu. Sledeći razlog je što neki dodatni segmenti uz sočiva nisu bili nabavljeni. Zbog toga smo sada obratili posebnu pažnju kod sastavljanja uslova za nabavljanje tih segmenata kako se to ne bi ponovilo i eventualno otvorilo mogućnost da neko namerno koristi tu situaciju kako bi prebacivao pacijente u privatnu praksu. Od iduće godine neće biti listi čekanja za operaciju katarakte, samo će se operacije zakazivati.

    Zatim, uveli smo treću smenu u nekim institucijama, kao što je, na primer, onkologija u Beogradu, i više nemamo liste čekanja, nego zakazivanje do mesec dana. Na operaciju kuka se čekalo nekoliko meseci, sada je to najduže do dva meseca, što je u rangu sa razvijenim zemljama Evrope. Još uvek imamo problema na Dedinju kod kardiovaskularnih intervencija i ovaj problem upravo rešavamo. Najverovatnije ćemo jedan broj pacijenata prebaciti u Novi Sad, tačnije u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici i u Klinički centar u Beogradu.

    Ceo intervju pročitajte u magazinu BIZLife

    Foto: Jelena Vučetić

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE