Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vlada Slovenije nudi odštetu „izbrisanima“

    Slovenija će izdvojiti 76 miliona eura za odštete neslovencima iz bivših jugoslavenskih republika koje je početkom 1992. godine "izbrisala" iz registra stanovništva iako su tada živeli u toj zemlji.

    Odštete od 40 eura za svaki dan dobiće oko 8.000 od gotovo 26.000 osoba koje bile bez bilo kakvog statusa, predviđa zakon koji će slovenska vlada poslati u parlament, kako bi bio usvojen ove godine. 

     

    Slovenski ministar unutrašnjih poslova Gregor Virant izjavio je u četvrtak da su očekivanja predstavnika "izbrisanih" viša, ali da bi vlada pristajanjem na sve njihove zahteve ugrozila javne finansije, zbog čega predlaže da parlament predlog zakona prihvati.

     

    Za ispunjenje svih zahteva "izbrisaniih" trebalo bi nam milijardu evra, a tog novca nemamo, rekao je Virant, dodajući da očekuje da se sa rešenjem za odštete složi i Europski sud za ljudska prava u Strazburu.

     

    Taj sud je prošle godine Sloveniji naložio da do 26. juna ove godine donese šemu odšteta za "izbrisane", s čime se kasni.

     

    Istom je presudom Europski sud za ljudska prava Sloveniji naložio da nekolicini pojedinaca iz grupe "izbrisanih" koji su je u Strasbourgu tužili zbog kršenja ljudskih prava, isplati po 20.000 evra na ime nematerijalne štetu koja im je "brisanjem" bila pričinjena.

     

    Prema zakonskom predlogu koji predlaže vlada premijerke Alenke Bratušek, na odštetu bi imalo pravo oko 8.000 od ukupno 25.671 osobe pogođene "brisanjem" iz registra stanovništva, što je u svojim odlukama kao meru bez zakonske osnove proglasio i slovenački Ustavni sud i na šta su proteklih godina upozoravale međunarodne organizacije za ljudska prava.

     

    Odšteta od 40 evra za svaki dan od brisanja iz stalnog registra stanovništva, pa sve do sticanja slovenskog državljanstva ili novo dobijanje dozvole za boravak u Sloveniji odnosi se na oko 8.000 ljudi, a dosta slučajeva je zastarilo, prenose mediji u Sloveniji.

     

    Oni "izbrisani" koji ponudom vlade, o kojoj se još mora izjasniti parlament, ne bi bili zadovoljni, morali bi štetu koju su pretrpeli u vreme kad su bili bez bilo kakvog statusa i dokumenata dokazivati u posebnom postupku odgovarajućim dokumentima, na primer potvrdama o dodatnim troškovima lečenja ili školovanja.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE