Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF snizio prognozu privrednog rasta SAD

    Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prognozu privrednog rasta SAD za 2014. na 2,7 odsto, dok se ove godine očekuje rast od 1,9 odsto, zbog, kako navodi fond, na brzinu dogovorenih i loše osmišljenih vladinih mera štednje.

    "Ne samo da mere automatske štednje predstavljaju veliki teret po kratkoročni privredni rast, već bi i smanjenje davanja u oblastima obrazovanja, nauke i infrastrukture takođe moglo da utiče na srednjoročni potencijal rasta", upozorio je MMF, a prenela agencija France press.

    Fond je pozvao američku Upravu federalnih rezervi (Fed) da pažljivo pripremi gašenje programa monetarnih stimulacija, upozoravajući na posledice lošeg upravljanja okončanjem labave monetarne politike.

    Iako je poželjno da Fed do kraja godine nastavi sa programom kvantitativnog labavljenja, odnosno kupovinom obveznica, dug period izuzetno niskih kamatnih stopa može da izazove neplanirane posledice po domaću finansijsku stabilnost, upozorava MMF.

    Fond je takođe upozorio da, uprkos nedavnim uspesima u smanjenju javnog deficita, dugoročni plan američke vlade za rezanje javnog duga nije održiv. MMF navodi da Vašington treba da pokrene nove mere koje bi doprinele povećanju budžetskih prihoda, uključujući rast poreza na dodatu vrednost i poreza na emisiju štetnih gasova, da bi na duži rok ojačao svoje finansije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE