Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Devizne rezerve NBS smanjene za 200 mil evra

    Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju maja su iznosile 10,96 milijardi dinara, što je oko 200 miliona evra manje nego mesec dana ranije, objavila je centralna banka.

    Kako se navodi u saopštenju, te devizne rezerve obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 381 odsto i pokrivenost oko osam meseci uvoza robe i usluga.

    Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i za novac povučen od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), bile su na kraju maja 7,2 milijarde evra.

    Kako navodi NBS, najveći odliv iz deviznih rezervi u maju bio je po osnovu isplate stare devizne štednje u iznosu od 144,4 miliona evra.

    Za otplatu duga MMF-u u maju je otišlo 101,6 miliona evra, za plaćanje obaveza inostranim kreditorima 32,7 miliona evra, dok je za povlačenje više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 23,6 miliona evra.

    Najveći devizni prilivi u maju bio je od prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu za 50,3 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 26,3 miliona evra, navodi se u saopstenju.

    Majski obim trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu  bio je 686,9 miliona evra i bio je za 121,7 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. Za prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,13 milijardi evra.

    Dinar je u maju nominalno oslabio prema evru za jedan odsto, a Narodna banka je, da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, intervenisala početkom maja kupovinom 10 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, dok je krajem tog meseca prodala 35 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE