Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    FT: EK traži pravo za likvidaciju banaka

    Evropska komisija (EK) je pokrenula inicijativu za formiranje posebne uprave za likvidaciju i restrukturisanje banaka u zemljama zone evra koje su bankrotirale, objavio je danas britanski Financial Times (FT).

    List je imao uvid u poverljivi izveštaj Evropske komisije, pripremljen za konsultacije s vladama i državama Evropske unije kasnije ovog meseca.

    EK traži pravo da šalje u bankrot banke u zoni evra, navodi list. Pritom predlaže osnivanje uprave za restrukturalizaciju banaka, u čijem rukovodstvu bi bili predstavnici Evropske komisije i Evropske centralne banke, a ne zemalja članica EU. Pretpostavlja se bi upravala imala sopstveni stabilizacioni fond.

    Nova struktura bi trebalo da obezbedi efikasno donošenje odluka, uz učešhe direktno pogođenih zemalja, ali one ne bi imale pravo veta, citira list dokument EK.

    FT navodi da je ta inicijativa najvišeg izvršnog organa EU u suprotnosti sa zajedničkom deklaracijom koju su 30. maja usvojile Francuska i Nemačka, prema kojoj se pravo da restruktuiraju banke zone evra prebacuje u nadležnost nacionalnih vlada.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE