Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    IFC za vetropark Jelinak osigurao 38,8 miliona evra

    Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke, osigurala je 38,8 miliona evra za vetropark Jelinak u severozapadnom delu Splitsko-dalmatinske županije.

    IFC je odobrio 15,4 miliona evra vredne zajmove lokalnoj podružnici kompanije Acciona Energia, delu Grupe Acciona, globalne infrastrukturne konglomeracije sa sedištem u Španijj i jedne od vodećih svetskih kompanija u području obnovljive energije. Dodatnih 23,4 miliona IFC je mobilizovo od banke UniCredit kroz sindicirani zajam.

    "Vetropark Jelinak daće značajni doprinos hrvatskoj proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i poboljšati snabdevanje domaćinstava i preduzeća električnom energijom u centralnom priobalnom delu Hrvatske. Potpora IFC-a proizvodnji energije iz obnovljivih izvora važan je deo naših napora da odgovorimo na klimatske promene i poboljšamo pristup infrastrukturi," rekao je Tomasz Telma, direktor IFC-a za Ecropu i centralnu Aziju.

    Vetropark Jelinak povećaće kapacitete hrvatske vetroenergije za 30 MW, odnosno 16 odsto u odnosu na trenutni nivo od 180 MW. Pridoneće i zadovoljavanju sve veće potražnje za energijom u zemlji, pomažući Hrvatskoj da diverzifikuje snabdevanje energijom i smanji zavisnost od uvoza, navodi se u saopštenju.

    Očekuje se da ce vetropark Jelinak proizvoditi 63,8 GW sati godišnje energije, osiguravajući smanjenje emisije stakleničkih gasova od približno 21.000 tonu godišnje. Izgradnja tog vetroparka započela je 2012., a početak komercijalnog rada planiran je u leto ove godine.

    IFC je prošle godine odobrio finansijska sredstva u iznosu od 55 miliona evra za vetropark snage 43,7 MW u blizini Šibenika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE