Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Direktor kosovske agencije za privatizaciju podneo ostavku

    Direktor Kosovske agencije za privatizaciju Bljerim Redža podneo je danas ostavku a u međunarodnoj javnosti raste zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti u procesu prodaje državne imovine na Kosovu, prenose agencije.

    "Izvinjavam se članovima skupštine i građanima Kosova što u ovom kratkom periodu nisam uspeo da sprovedem njihove preporuke, povećam transparentnost i promenim model privatizacije," rekao je Redža u saopštenju.

    Njegov prethodnik na toj funkciji Dino Asanaj prošle godine je pronađen mrtav u svom domu. Na njegovom telu je pronađeno 11 uboda, ali posle autopsije zaključeno da je izvršio samoubistvo.

    Proces privatizacije na Kosovu opterećen je otpužbama za korupciju i političko mešanje, podseća Reuters.

    >>> Telekom Kosova obmanuo kupce

    Redža je dao otkaz pošto je prethodno članica odbora Agencije iz SAD odlučila da podnese ostavku signalizirajući rastuće nezadovoljstvo zapadnih ekonomskih pokrovitelja Kosova razmerama političkog uticaja na, navodno, nezavisne državne agencije prenosi Reuters.

    Opozicija, diplomate i nevladine organizacije na Kosovu godinama optužuju Kosovsku agenciju za prodaju državne svojine po niskoj ceni zarad političkih veza.

    >>> Zašto srpski bogataši nisu kupovali imovinu Srbije na Kosovu?

    Bernadhet Roberts, članica odbora Agencije iz SAD navela je u pisanoj ostavci, koja je procurila u lokalnim medijima, da ima pritužbe na to kako kosovski funkcioneri raspolažu imovinom.

    Kosovo je dosada prodalo 70 odsto državnih preduzeća za 630 miliona evra ali veći deo tog novca je zamrznut zbog nejasne vlasničke strukture posle raspada Jugoslavije i proglašenja nezavisnosti Kosova od Srbije, podseća britanska agencija.

    >>> MMF: Kriza finansija ako se ne proda Pošta Kosova

    Američka ambasada u Prištini je pozvala kosovsku vladu da imenuje profesionalce u agenciju i poveća transparentnost prilikom prodaje vredne državne imovine, kako bi taj proces "koristio Kosovu u celini a ne individualnim interesima," navedeno je u saopštenju ambasade.

    Korupcija, političko mešanje i nestabilnost potkopavaju napore Kosova da privuče strane investitore, ukazuje Reuters.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE