Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvati nude Crnogorcima naftu

    Hrvatska namerava da Crnoj Gori predloži raspisivanje zajedničkog konkursa za istraživanje i eksploataciju rezervi nafte i gasa na jugu Hrvatske.

    "To bi bilo logično, jer bi vrednost i atraktivnost posla porasla, tako da bismo svi od toga imali koristi. Konačno to bi mogao biti i podsticaj da kroz dogovor bude rešeno i pitanje granice na moru", izjavio je izvor zagrebačkog 'Večernjeg lista' iz resornog ministarstva.

    Podseća se da je hrvatska vlada nedavno bučno najavila raspisivanje međunarodnog konkursa za istraživanje i razvoj domaćih rezervi nafte i gasa, no eksploatacija najbogatijih nalazišta – onih podmorskih smeštenih na samom jugu Hrvatske – mogla bi biti blokirana sve dok se ne postigne konačni dogovor o granici na moru izmedju Hrvatske i Crne Gore.

    Taj dogovor će, kako se navodi, direktno uticati na raspodelu potencijalno velikih prihoda od eksploatacije ležišta ugljovodonika koja se nalaze u pograničnom području. Iako se o konkretnim veličinama rezervi tek spekuliše, iz javno dostupnih podataka o dosad obavljenim istraživanjima može se zaključiti da su one znatne.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE