Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kakve olakšice donosi paket novih poreskih zakona?

    Prvo što će osetiti preduzeća u Srbiji sa paketom novih poreskih zakona je smanjenje poreza na zaradu, uz povećanje neoporezivog iznosa, što će im godišnje doneti uštedu 1,7 milijardi dinara, ističe savetnica za poresku politiku u Ministarstvu finansija Milica Bisić.

    Sledeće godine preduzeća treba da osete efekat uvođenja pojedinačne poreske prijave,navodi ona i ističe da proračuni, koje su uradile neke strane organizacije, govore da će administrativni troškovi u tom slučaju biti manji za 1,5 milijardi dinara.

    Treće, veliki broj odredbi u različitim zakonima pojednostavljuje poreski postupak", navodi Bisićeva u intervjuu "Novostima".

    Pročitajte i >>> Privrednici ne veruju u poreske olakšice

    Što se tiče pojednostavljena procedura, ona navodi da je tu mnogo životnih, svakodnevnih pitanja s kojima se susreću preduzeća.

    "Sada se, na primer, mnogo preciznije i jasnije određuje ko je poreski rezistent. To pitanje je izazivalo gomilu zabuna. Definisano je kada možete da izvršite otpis potraživanja, ili šta se dešava kada prodate potraživanje. To su dnevna poslovna pitanja", kaže ona.

    Na konstataciju da poslodavci smatraju da će osetiti olakšanje zbog većeg neoporezivog dela zarade, ali ponavljaju da on treba da bude na nivou minimalne zarade, ona ističe da su dva razloga zašto to nije moguće.

    "Prvi je finansijski, jer nema para za to. Drugi razlog je činjenica da poreska disciplina i kultura u Srbiji moraju značajno da se promene. Onog trenutka kad podignete neoporezivi deo zarade na iznos minimalca, ja očekujem da bi najmanje polovina svih zaposlenih primalo minimalnu zaradu. Za takvu meru je neophodno da se poprave ekonomske okolnosti, ali i odnos prema plaćanju poreza i doprinosa", navodi ona.

    Što se tiče isplate plata uz poreze i doprinose, ona smatra da je sada to mnogo bolje rešeno i to uvođenjem pojedinačne poreske prijave,koja je "nešto poput platnog spiska koji će firma dostavljati Poreskoj upravi.".

    Tu će biti podaci o zaposlenom i obračun obaveza. Računar to proverava i, ako je obračun ispravan, firmi vraća nalog sa ukupnim iznosom obaveze i šifrom tog plaćanja. Banka neće pustiti ni neto zaradu, niti će dozvoliti isplatu doprinosa ukoliko nema tog broja", kaže Bisićeva.

    Ako je firma izvršila uplatu, kako navodi, Poreska uprava će moći da poveže iznos plaćanja sa onim što je prijavljeno kao plaćanje. Moći će automatski da zna knjiženje i plaćanja. To može da proveri za svaku firmu i za svakog zaposlenog. Znači da će moći odmah da reaguju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE