Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    IZ NIS-a dobrovoljno otišlo 580 radnika

    Od 1. do 20 .aprila koliki je bio rok za dobrovoljni odlazak iz Naftne industrije Srbije, kompaniju ej napustilo 580 zaposlenih. Najviše onih koji su radili u maloprodaji, odnosno na pumpama – oko 350, potvrdio je Goran Takić, predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a.

    Svi oni dobili su kao i što je bilo dogovoreno s menadžmentom NIS-a po 560 evra po godini staža, plus jednu i po bruto zaradu, što je iznad zakonom propisanih iznosa.

    To je, medjutim, mala uteha za većinu radnika koji ostaju bez posla, bez obzira što je otpremnina najveća u Srbiji i što je većina njih na pumpama radilo i po 30 godina, kaže on.

    Niko iz NIS-a u svakom slučaju neće otići bez para, kategoričan je Takić.

    Sudbina onih koji nisu dobrovoljno otišli iz firme i iskoristili ovaj rok je ili da budu prebačeni na neko drugo radno mesto,. Kako se saznaje, oni koji su radili na pumpi i tu bi da nastave, mogu to da učine, s tom razlikom što s pojedine pumpe izdate u zakup, pa neće raditi za istog gazdu NIS, nego za drugog kod kog će im plata bili upola manja.

    Svima njima takodje pripada otpremnina za godine koje su proveli kod poslednjeg poslodavca. Treća mogućnost je da budu proglašeni tehnološkim viškom i dobiju po 560 evra po godini staža, i prijave se na biro za zapošljavanje, gde dobijaju neku nadoknadu.

    NIS je u skladu sa preporukama sindikata, doneo odluku da zaposlenima isplati sredstva koja odgovaraju iznosu ukupne naknade za slučaj nezaposlenosti, koju bi dobili od Nacionalne službe za zapošljavanje.

    Ova kompanija je u prethodnom periodu isplatila najveće otpremnine na Balkanu, svakom radniku, u proseku oko 22.000 evra.
    Program dobrovoljnog odlaska, menadžment je doneo uz učešće i saglasnost reprezentativnih sindikata, potvrđuju u NIS i dodaju da ne mogu da kažu o kom broju radnika koji će dobrovoljno otići se radi.

    NIS inače po kupoprodajnom ugovoru od početka ove godine više nije u obavezi da zadržava radnike na radnim mestima koja su mu suvišna, ili radnike tamo gde se javi tehnološki višak, jer socijalni program potpisan prilikom kupovine ove kompanije više ne važi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE