Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Yahoo se povlači sa kineskog tržišta

    Yahoo e-mail servis u Kini biti će zatvoren ovog leta u sklopu promena rada te kompanije, prenosi Capital. 

    Naime, Yahoo je sklopio dogovor sa partnerom u toj zemlji, grupacijom Alibaba, kojim se gase besplatne usluge elektronske pošte.

    Usluga će biti blokirana 19. avgusta, a Yahoo savjetuje svojim korisnicima da pređu na druge providere poput Aliyun.

    Yahoo se povlači sa kineskog tržišta od 2005. godine kada je svoj sajt, mail i druge usluge prepustio Alibaba kompaniji. Kao do dogovora, kompanija iz Kalifornije platila je milijardu dolara za 40 odsto deonica Alibabe, jedne od najvećih internet kompanija u Kini.

    Ta odluka se pokazala dobrom, budući da je Yahoo zaradio 7,6 milijardi dolara prodajom polovine deonica prošle godine.

    Prema procenama nekih analitičara, vrednost preostalog udela u vlasništvu nad Alibabom sada vredi još više – oko 14 milijardi.

    Zatvaranje e-mail servisa u Kini sinhronizirano je sa gašenjem nekih od usluga koje nude u SAD-u.

    Na taj način nova generalna direktorka kompanije Marissa Mayer pokušava da smanji troškove i osloboditi više inženjera koji bi radili na proizvodima za smart phone.

    Yahoo je bio među prvim internet kompanijama iz Amerike koje su radile i u Kini. Problemi su počeli pre osam godina kada su aktivisti za ljudska prava optužili tu kompaniju za saradnju sa kineskom vladom u slučaju predaje osobnih mailova dvojice lokalnih novinara, na osnovu kojih su oni kasnije osuđeni i zatvoreni.

    Iako je Yahoo tvrdio da se samo pokoravao kineskim zakonima, kompanija je izložena međunarodnoj osudi. Na kraju je postigla vansudsku nagodbu sa novinarima i njihovim članovima porodica.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE