U narednih 50 godina neophodno povećanje proizvodnje hrane
Da bi se održao korak sa rastom svetske populacije, širom sveta hrana će morati više da se proizvodi u narednih 50 godina.
Rastuća tražnja za hranom i energijom stavlja veliki pritisak na korišćenje poljoprivrednog zemljišta, naglašeno je na skupu održanom u Budimpešti.
Prehrambeni sektor u celini suočava se sa velikim izazovima zbog promena u ekonomskom okruženju, globalnog povećanja potrošnje hrane i energije, kao i zbog gubitka obradivog zemljišta, složili su se učesnici plenarne sednice Centralno-evropske inicijative na temu Zeleni rast – sa fokusom na ruralni razvoj.
Države CEI imaju različite sisteme kontrole bezbednosti hrane i smanjenja rizika, a kako je predloženo, bilo bi korisno da se usklade medjunarodni i nacionalni sistemi sledljivosti i da se podesi elektronski sistem nadležnih državnih organa da bi jedni druge brzo informisali o pitanjima od medjunarodne važnosti.
Jedan od zaključaka sastanka ministara, na kome je učestovao državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović u delegaciji Srbije, bio je da svi izazovi zahtevaju ciljane akcije i koordinaciju inicijativa duž lanca ishrane.
Kako je zaključeno, neophodno je povećanje efikasnosti korišćenja opadajućih resursa – smanjenje upotrebe vode i energije, smanjenje otpada tokom proizvodnje, kao i pronalaženje novih načina korišćenja otpada.
Cilj ministarskog sastanka bio je predstavljanje mera podrške u zemljama CEI, komplementarnost njihovih bezbednosnih sistema, kao i obezbedjivanje kvalitetne platforme za diskusije o bezbednosti i sigurnosti hrane.
Sastanak je okupio ministre zemalja CEI, eksperte u oblasti sigurnosti i bezbednosti hrane, predstavnike DG AGRI, kao i predstavnike drugih medjunarodnih organizacija, objavljeno je na sajtu srpskog Ministarstva poljoprivrede.