Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    IT industrija najzdraviji deo srpske ekonomije

    Industrija informacionih tehnologija (IT) predstavlja najzdraviji deo srpske ekonomije, ocenio je ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

    Na međunarodnoj konferenciju u Beogradu o razvoju tržišta IT tržišta u Srbiji, on je istakao da se prema svima anketama srpska indistrija softvera nalazi izmeđi 30. i 50. mesta na svetskim listama, što je najbolji rezultat neke privredne grane u Srbiji.

    Prema rečima Ljajića, srpska industrija softvera beleži stalni rast izvoza i, kako je istakao, od izvoza vrednog od 62 miliona evra u 2007. u prošloj godini je dostigla izvoz od preko 200 miliona evra.

    Kako je rekao, broj softverskih kompanija u Srbiji raste iz godine u godine i sada ima oko 2.000 kompanija, koje zapošljavaji oko 6.000 visokobrazovanih stručnjaka. "Ti stručnjaci su najveći potencijal srpske IT industrije", rekao je ministar trgovine i telekomunikaija Srbije.

    On je naveo da je vrednost IT tržišta Srbije u 2011. bila 410 miliona evra, napominjući da je to znatno manje nego pre početka krize kada je vredelo oko 550 milion evra.

    Dodao je i da Srbija ulaže 60 evra po stanovniku u IT industriju, što je na nivou Bugarske i Rumunije. Ta ulaganja su znatno veća nego u Makedoniji, Crnoj Gori i BiH, ali mnogo manja nego u Hrvatskoj, koja ulaže 200 evra, i od proseka EU od 800 evra, rekao je Ljajić.

    Skup o IT tržištu u Srbiji je organizovalo nekomercijano udruženje nezavisnih proizvođača softvera Rusije i Ukrajine (ISDEF).

    Predsednik tog udruženja Dmitrij Kurašev je rekao da se je skup u Beogradu prvi koji je održava van Rusije i Ukrajine i istakao da je su te dve zemlje od 2000. godine mnogo uradili na razvoju IT industrije i da imaju šta da podele sa srpskim kolegama.

    On je rekao da mnoge ruske IT kompanije već rade u Srbiji, koja je i zemlja bliska Rusiji, tako da može da bude svojevrsni most između EU i Rusije.

    Kako je najvljeno na ISDEF 2013, koji se održava u hotelu Metropol palas, učestvuje više od 80 predstavnika IKT kompanija iz Rusije, Ukrajine, Belorusije, SAD, Nemačke, Italije i Holandije, kako bi isptali mogućnosti za ulaganje u IKT sektor u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE