Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Drugačija formula za oksikodon

    Američki zdravstveni zvaničnici će tražiti da generička verzija najbolje prodavanog sredstva protiv bolova 'oksikontina' sadrži promene formule, čiji je cilj da oteža zloupotrebu tog medikamenta.

    FDA (Food and Drug Administration) je objavila da neće odobravati generičke verzije 'oksikontina', koje bi bazirale na originalnom sastavu, "jer on pruža veće mogućnosti za neke vrste zloupotreba".

    Ovom odlukom FDA je praktično zaštitila kompaniju 'Purdue Pharma', proizvođača 'oksikontina', od jevtinijih verzija tog medikamenta po originalnom receptu, na koji patent dotičnoj kompaniji ističe ovih dana. Farmaceutske firme koji su planirale proizvodnju jevitinijeg, generičkog 'oksikontina' će tako morati same da smisle recept koji bi ga učinio nepodesnim za zloupotrebu.

    Ovaj lek, koji sadrži narkotično sredstvo oksikodon, predstavljao je veliki prodor u terapiji srednjeg i jakog bola kada se pojavio 1995. godine. Radi se o medikamentu koji se sporo otpušta u organizmu i tokom 12 sati pruža pacijentu stabilan nivo olakašanja bola.

    Prošle godine u SAD je vrednost prodaje "oksikontina" dostigla 2,8 milijardi dolara.

    Narkomani su, međutim, ubrzo otkrili da sa 'oksikontinom' mogu da postignu efekat sličan dejstvu heroina, ukoliko ga zdrobe i udišu ili uzimaju intravenozno. Zbog toga je kompanija 'Purdue Pharma'  aprila 2010. lansirala novu verziju te pilule, koju je teže zdrobiti ili rastvoriti. I ta nova verzija može da se zloupotrebi ali teže, a u intravenoznom obliku čak uopšte ne, ističe FDA.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE