Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Norvežani grade tunel za velike brodove

    Norveška vlada je odobrila plan gradnje tunela za velike brodove kojim će se izbeći opasne situacije na nemirnom moru pored jugozapadne obale, a promoteri ga predstavljaju kao prvi tunel te veličine na svetu.

    U novom desetogodišnjem planu saobrađajnog razvoja, vlada je najavila da će sa strane staviti milijardu kruna (oko 130 miliona evra) za gradnju pomorskog tunela u Stadu, po imenu poluostrva zloglasno poznatog po orkanskim vetrovima i olujnom moru.

    Dužinom od 1700 metara, tunel će omogućiti povezivanje dvaju norveških fjordova.

    Taj projekt će doprineti povećanju sigurnosti i plovnosti voda na jugozapadu Norveške, istaknula je vlada.

    Tunel će stajati 1,6 milijardu kruna, a probijanje tunela bi najkasnije trebalo početi 2018. nakon dodatnih istraživanja infrastrukture i trajaće četiri godine, navode ulagači.

    Tuneli za brodove već postoje u svetu, ali tunelom u Stadu će saobraćati brodovi brutto-registarske tonaže do 16.000 tona. To će biti prvi tunel na svetu kojim će prolaziti veliki brodovi poput teretnih ili turističkih, rekao je gradonačelnik malog grada Selje, Otar Nigard koji vodi taj projekt.

    Prema istraživanju specijalizovane kompanije Nordvest Fjordservice, u vodama poluostrva Stada se nakon Drugog svetskog rata dogodilo 46 nesreća u kojima je poginulo 33 ljudi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE