Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dinkić: U 2013. duplo veći obrt italijanskih kompanija

    Ministar finansija i privrede Srbije Mladjan Dinkić izjavio je danas da će obrt italijanskih kompanija u Srbiji u 2013. godini iznositi četiri milijarde evra, što je duplo više nego prošle godine.

    Dinkić je na skupu privrednika iz Italije i Srbije u Beogradu podsetio da u Srbiji posluje 500 kompanija iz Italije, koje zapošljavaju više od 20.000 ljudi.

    On je pozvao italijanske privrednike da ulažu u Srbiji, pre svega, u oblasti energetike, infrastrukture, poljoprivrede i prehrambene industrije.

    Po očekivanju Dinkića, Italija će ove godine biti za Srbiju glavno izvozno tržište.

    Ukupna robna razmena Srbije i Italije prošle godine bila je oko 2,4 milijarde evra, od čega je izvoz iz Italije u Srbiju bio 1,4 milijarde, a izvoz iz Srbije na italijansko tržište 930 miliona evra. Italija je bila na drugom mestu na listi spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a na trećem po izvozu iz Srbije.

    U prva dva meseca 2013. Srbija ima suficit u razmeni sa Italijom, a Dinkić je rekao da očekuje da će se to održati do kraja godine, ili će bar biti uravnotežena trgovinska razmena.

    On je podsetio da su do sada italijanske kompanije u Srbiji najviše ulagale u autoindustriju, gde prednjači "Fijat", zatim u tekstilnu, prehrambenu i industriju nameštaja, kao i u finansijski sektor. "Srbije je spremna na sve modele investiranja italijanskih kompanija", rekao je Dinkić i istakao da Srbija daje podsticaje investitorima i ima kvalifikovane radnike i jedina je zemlja u Evropi koja ima sporazume o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, Belorusijom i Kazahstanom, EU, Turskom, CEFTOM i EFTOM, što je tržište sa više od milijardu stanovnika.

    U 2013. godini, kako je kazao, u Srbiji se očekuje rast bruto domaćeg proizvoda od dva odsto i rast rast izvoza od 25 odsto, kao i veća pokrivenost uvoza izvozom, zahvaljujići investicijama iz Italije.

    "Priorititi u enregetskom sektoru biće ulaganja u gasovod Južni tok, čija je vrednost u Srbiji 1,7 milijardi evra, ali i u obnovljive izvore energije, zatim u autoputeve, vodoprivredu i poljoprivredu", kazao je Dinkić i dodao da privrednici treba da ukažu šta im smeta u birokratskim procedurama da brže realizuju svoje investicije.

    Ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio je rekao da Italija ima intres da se Srbija ekonomski razvija i integriše u EU, jer je faktor stabilnosti u regionu. Dodao je da veruje da je Srbija na dobrom puti da to ostvari.

    "Ekonomska saradnja Srbije i Italije je važna za Italiju jer to jača njen privredni sistem i otvara pristup za velika tržišta Rusije i Turske", naglasio je Varikio.

    On je ocenio da su uspešna dosadašnja ulaganja italijanskih kompanija u Srbiji, ali da Srbija treba da dodatno liberalizuje tržište i nastavi reforme.

    Uskoro će, kako je najavio Varikio, biti održan skup italijanskih i srpskih zvaničnika posvećen ekonomskoj saradnji.

    U Srbiji boravi više od 60 italijanskih kompanija iz sektora gradjevinarstva i energetike. Poslovni skup organizuje Italijanska agencija za spoljnu trgovinu ICE, ambasada Italije u Beogradu i Privredna komora Srbije.

    U okviru skupa biće održana dva seminara na temu saradnje u oblastima infrastrukture, saobraćaja i energetike na kojima će predstavnici nadležnih srpskih organa, preduzeća iz obe zemlje i medjunarodnih organizacija u Srbiji razmotriti mogućnosti budućeg zajedničkog rada u tim sektorima. Nakon seminara biće organizovani bilateralni susreti i posete proizvodnim pogonima italijanskih kompanija u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE