Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Aditivi povećavaju alergije

  Alergije su tipična profesionalna oboljenja među pekarima koji svakodnevno rade sa velikim brojem aditiva, a stručnjaci očekuju da bi stanje moglo da se popravi otkako je uvedena bolja selekcija budućih majstora pre upisa u školu.

  "Kod pekara, alergijska oboljenja umanjuju radnu sposobnost, razlog su za česta bolovanja, pa i odlazak u invalidsku penziju", izjavio je Tanjugu specijalista medicine rada i alergologije dr Milan Spasojević i objasnio da su na listi profesionalnih oboljenja alergijska astma, koprivnjača i alergijski kontaktni dermatitis, jer se najučestalije javljaju.

  On je naveo da je pšenično brašno potencijalno jak alergen, koji osim toga deluje i iritativno na organe za disanje. Tome treba dodati oko 300 aditiva kojima se koriguju boja, ukus i miris hleba, povećava elastičnost i otpornost na kvarenje.

  U široj grupi aditiva je i kvasac – gljivica koja se brzo razmnožava i takođe spada u česte alergene u pekarskoj industriji.

  Navodeći da su prva domaća istraživanja 1960-ih ukazala na visok procenat zaposlenih koji su senzibilisani na brašno, ali i na buđ i nečistoće u pekarama koje su uglavnom bile neuslovne u odnosu na današnje, dr Spasojević je istakao da su radnici sad u savremenijim pogonima, ali su izloženi većoj količini alergena – novih supstanci koje tad nisu postojale.

  "To je jedan od razloga što raste broj obolelih sa alergijama", rekao je on i dodao da stručnjaci Instituta za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović" daju ocenu radne sposobnosti pekara, ali se bave i prevencijom.

  "Od đaka koji su zainteresovani za pekarski zanat škole pre upisa traže lekarsko uverenje, koje sve češće uključuje i mišljenje alergologa. On može tačno da proceni da li bi ta vrsta posla nosila rizik po zdravlje", objasnio je dr Spasojević.

  On je dodao da lekari nikome ne zabranjuju da upiše željenu školu, ali da osobama koje nose genetsku sklonost ka alergijama savetuju da izaberu drugo, pogodnije zanimanje.

  Prema zvaničnim podacima koji su saopšteni povodom Svetske nedelje alergije, koja se obeležava od 8. do 14. aprila, alergije i astma su najčešće hronične bolesti u Evropi i već su poprimile razmere epidemije, sa procenom da će do 2015. svaki drugi stanovnik Starog kontinenta patiti od alergije.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE