Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počinje simpozijum o presađivanju organa

    Transplantacija organa i pristanak pacijenta na meru lečenja biće teme dvodnevnog simpozijuma koji, pod pokroviteljstvom Lekarske komore Srbije, danas počinje u Kragujevcu, uz učešće oko 1.000 lekara iz zemlje i gostiju iz sveta.

    Simpozijum se održava u okviru tradicionalne konferencije koju komora posvećuje različitim etičkim pitanjima, a oba simpozijuma su akreditovana kod Zdravstvenog saveta Srbije, najavila je na konferenciji za novinare direktorka Lekarske komore Srbije dr Tatjana Radosavljević.

    Ističući da je presađivanje organa i tkiva jedna od najvažnijih tema u zdravstvenom sistemu Srbije i regiona, ona je najavila da će o svetskim iskustvima u toj oblasti sutra govoriti generalni sekretar Svetske medicinske asocijacije – Svetske lekarske komore, dr Otmar Klojber, dok će domaći stručnjaci razjasniti ulogu lekara u svim fazama procesa transplantacije.

    Drugog dana konferencije, u subotu, o pristanku pacijenta na meru lečenja govoriće domaći stručnjaci, a evropska iskustva će predstaviti Anabel Sibom iz Svetske medicinske asocijacije.

    Dr Radosavljević je navela da je pravo pacijenta da bude informisan o svemu što se odnosi na njegovo lečenje i da svesno donese odluku da li prihvata lečenje, kao ravnopravni partner u procesu lečenja, i da se Lekarska komora zalaže za jasno definisanje svih pravila u vezi sa praktičnom primenom informisanog pristanka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE