Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska: Povećanje minimalca ugasiće 50.000 radnih mesta

    Povećanje minimalne zarade je nerealno i neodgovorno, i predstavlja još jedan dokaz da hrvatska Vlada nastavlja pogubnu praksu vođenja socijalne politike kroz privredu, poručili su iz Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP).

    Izmenama Zakona o minimalnoj plati u ovoj godini, "minimalac" će se povećati za 170 kuna, na 2.984,78 kuna (390 evra), preneo je hrvatski Tportal. Iz HUP-a navode kako je to treće podizanje minimalne plate od početka krize, i da je ona u tom razdoblju nominalno porasla za 22 odsto.

    Poslodavci upozoravaju da tako brz rast minimalne plate u teškim ekonomskih uslovima deluje kao veliko opterećenje privredi i njenom najranjivijem delu. Prema njihovoj proceni, novo povećanje direktno bi ugrožilo 50.000 radnih mesta u radno intenzivnim industrijama (drvo, tekstil i koža), koje su dominantno prisutne u ruralnim krajevima Hrvatske i u kojima su ti poslovni subjekti nosioci privrednih aktivnosti i zapošljavanja.

    HUP zato apeluje na Vladu da u nedostatku jasne i konzistentne ekonomske i industrijske politike, za industrijske grane kojima je zbog podizanja iznosa minimalne zarade ugrožena egzistencija, što hitnije utvrdi kompenzacijska i prelazna rešenja, kako bi se sačuvali proizvodnja i radna mesta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE