Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Javna rasprava o zakonu o zadrugama

    Ministarstvo finansija i privrede i Zadružni savez Srbije organizovaće u Beogradu javnu raspravu o Nacrtu zakona o zadrugama.

    Ministarstvo finansija i privrede sprovodi javnu raspravu kako bi se čulo mišljenje svih zainteresovanih strana, pre svega zadrugara, o predviđenim zakonskim rešenjima u cilju što bolje pripreme finalnog teksta.

    Ministarstvo je na inicijativu zadruga i zadružnih saveza pripremilo Nacrt zakona o zadrugama, koji će na savremen način urediti oblast zadruga u Republici Srbiji.

    Prema podacima iz 2009. godine u Srbiji je registrovano 2.124 zadruga, od kojih je najveći broj zemljoradničkih (67,1 odsto), zatim omladinskih 378 (17,8 odsto), stambenih 146 (6,9 odsto)…

    Zadruge u Srbiji imaju dvovekovnu tradiciju i jedan su od prvih oblika organizovanog privređivanja, a kako ističe predlagač, stvaranje pravnog okvira za modernizaciju zadruga i njihov brži razvoj doprineće oživljavanju privredne aktivnosti, otvaranju novih radnih mesta.

    Značaj zadružnog organizovanja naročito su prepoznale države EU, koje su razvojem zadruga rešile brojne probleme, pre svega one socijalne i ekonomske prirode.

    Zadruge su prepoznate kao najbolji oblik brzog zapošljavanja i razvoja manje privlačnih privrednih oblasti, a iskustva dobre regulative i prakse zemalja članica EU korišćena su prilikom pripreme novog zakona o zadrugama.

    Tekst Nacrta zakona zvanično je dostupan na sajtu Ministarstva finansija i privrede, www.mfp.gov.rs. Javna rasprava traje do 11. aprila ove godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE