Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poštanska štedionica preuzima RBV

    Vlada Srbije odlučila je u petak da Poštanska štedionica preuzme Razvojnu banku Vojvodine.

    Kako se navodi u saopštenju, Vlada je usvojila zaključak kojim su stvoreni uslovi da Razvojna banka Vojvodine i Poštanska štedionica zaključe ugovor o preuzimanju dela imovine i dela obaveza.

    Precizira se da će od ponedeljka 8. aprila svi deponenti Razvojne banke Vojvodine (oko 70.000 građana, preduzetnika, malih, srednjih i velikih kompanija i javnih preduzeća) postati klijenti Poštanske štedionice i da će nastaviti da slobodno raspolažu svojim novcem.

    Poštanska štedionica preuzeće oko 17,5 milijardi dinara ukupnih depozita RBV zbog čega će, usled nedostajuće kvalitetne imovine, oko 6,3 milijardi dinara biti pokriveno novim obveznicama Pokrajine Vojvodine (78,11 odsto) i Republike Srbije (21,89 odsto), što je i predviđeno decembarskim sporazumom između vlada Srbije i Vojvodine.

    U skladu sa tim sporazumom, Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine preuzeće deo kredita datih pravnim licima i deo poslovne mreže RBV, ukupne vrednosti identične novoemitovanim obveznicama.

    Pri donošenju odluke da Poštanska štedionioca preuzme RBV Vlada Srbije se, kao se ističe, rukovodila osnovnim principima rešavanja problema u bankarskom sektoru, koji podrazumevaju održivost rešenja, minimum troškova za poreske obveznike i očuvanje finansijske stabilnosti.

    Poštanska štedionica je krajem oktobra 2012. godine prezela depozite Nove Agrobanke, koju je Vlada Srbije formirala nakon sto je Agrobanka zbog problema u poslovanju otišla u stečaj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE