Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grčka spremna da apsorbuje filijale kiparskih banaka

    Grčka je spremna da apsorbuje filijale tri kiparske banke koje posluju u Grčkoj, izjavio je grčki ministar finansija Janis Sturnaras, nakon poziva evrozone da se izmeni kontroverzni porez na uloge u kiparskim bankama.

    "Spremni smo da preuzmemo aktive kiparskih filijala u Grčkoj", izjavio je Sturnaras, i dodao da su podružnice kiparskih banaka u Grčkoj izuzete od poreza, prenosi France press.

    Postoje tri kiparske banke sa ograncima u Grčkoj, a to su Banka Kipra, Helenska banka i Kiparska narodna banka (CPB). Neimenovani izvor navodi da će za preuzimanje tri filijale, sa depozitima od oko 14,6 milijardi evra u Grčkoj, biti potrebno oko milijardu evra.

    Vodeće tri grčke banke i državna štedionica pokazale su interesovanje za moguću kupovinu ovih filijala, dodaje taj izvor za France press. Međutim, dalji razvoj događaja zavisiće od popodnevnog glasanja kiparskog parlamenta o paketu pomoći za tu zemlju.

    Prema originalnom sporazumu o pomoći Kirpu, Evropska unija, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka, dogovorili su se da nametnu Kipru porez od 6,75 odsto na depozite do 100.000 evra i od 9,9 odsto na veće depozite.

    Guverner centralne banke Kipra, Panikos Demetriades, izrazio je bojazan da bi banke u ovoj zemlji mogle da izgube više od 10 odsto svoje baze depozita za samo nekoliko dana ako se nametne kontraverzni porez. Kiparska i Evropska centralna banka preferiraju predlog prema kojem bi depoziti manji od 100.000 evra bili izuzeti od plaćanja poreza, što je u skladu sa stavom koji su kasno u ponedeljak zauzeli i ministri finansija evrozone.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE