Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji godišnje 4.000 oboli od raka dojke

    U Srbiji od raka dojke godišnje oboli oko 4.000 žena dok 1.600 umre od ove bolesti, istakla je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

    Ona je, na skupu organizovanom povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke 20. marta, naglasila da je ova stopa oboljevanja slična kao i u razvijenim zemljama, ali da je stopa smrtnosti u našoj zemlji daleko veća.

    "Zbog toga je veoma važna rana dijagnostika i 2013. godina će biti u znaku sprovođenja skrining programa", rekla je Đukić Dejanović. Ona je kazala da je od 10. decembra prošle godine do danas u okviru skrining programa pregledano 1.771 žena i da je pozitivan nalaz imala 81.

    Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić rekao je da je tokom 2010. godine u svetu više od milion žena obolelo od ove bolesti, a da je više od 450.000 njih umrlo.

    On je naglasio da na pojavu karcinoma dojke utiče više udruženih faktora rizika, a to su nasleđe, prva menstruacija pre 12. godine, ali i kasna menopauza. Da se u Srbiji žene lekaru uglavnom obraćaju kada je bolest već uhvatila maha, ukazao je direktor Institua za onkologiju i radiologiju Zoran Rakočević.
    On je dodao da se žene javljaju lekaru kada je malignitet oko dva milimetra i kada se bolest proširila na regionalne limfne čvorove.

    "Rano otkrivanje bolesti je veoma važno, jer se time postižu dobri rezultati u lečenju", istakao je Rakočević.

    Predstavnica RFZO Danica Salaški ukazala je i da je lečenje obolelih žena u odmakloj fazi bolesti veoma skupo. "Lečenje obolele žene u drugoj fazi bolesti košta 60.000 do 100.000 evra i ovim novcem se može finansirati na hiljade preventivnih pregleda", rekla je ona.

    Predšednik Republičke stručne komisije za prevenciju i kontrolu raka dojke Radan Džodić ukazao je da je skrining na karcinom dojke tek počeo u Srbiji i da će pokazati pozitivne rezultate tek kada obuhvat žena starijih od 45 godina bude oko 70 odsto, što će dovesti do pada smrtnosti obolelih.

    Klinički psiholog Vesna Kostić skrenula je pažnju da su žene koja su obolele od karcinoma dojke najusamljeniji pacijenti i da im je najveći strah kako će porodica prihvatiti njihovu bolest.

    "Cilj nam je da podržimo obolelu ženu, da prevaziđe svoje strahove, da je edukujemo da prihvati svoju bolest i sve što ide uz nju", rekla je Kostić koja radi u Savetovalištu za psihološku podršku obolelim ženama od karcinoma grlića materice i dojke. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE