Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH: Za krvnu grupu u ličnoj karti 42 evra

    Ukoliko građani BiH žele da im u biometrijsku ličnu kartu bude upisana i krvna grupa, cena za takvu uslugu dostiže i do 86 maraka, odnosno oko 42 evra. Za unošenje krvne grupe u biometrijsku ličnu kartu potrebno je da se MUP priloži potvrda o krvnoj grupi, koja se dobija u službama za transfuziju, a koja košta i do 68 KM. Kada se tom iznosu doda i 18 KM, koliko košta nova lična karta, znači da ovaj “luksuz” staje – 85,80 maraka.

    Unošenje krvne grupe u bimoetrijsku ličnu kartu zasada nije obaveza za građane BiH i još uvek je stvar pojedinca da li ovo želi. Ipak građani Bosne i Hercegovine koji su želeli ovo da urade, bili su negativno iznenađeni paprenom cenom za uslugu i od nje najčešće sada odustaju.

    Darija Filipović, portparol Fonda zdravstvenog osiguranja RS, pojašnjava, za “Novosti”, da izdavanja uverenja o krvnoj grupi za potrebe građana ne spada u obavezno zdravstveno osiguranje, odnosno FZO RS ne pokriva te troškove.

    U Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmenu podataka kažu da je uputstvo o načinu unosa podataka o krvnoj grupi u ličnu kartu donelo Ministarstvo civilnih poslova BiH. U tom dokumentu navedeno je da podatak o krvnoj grupi u ličnu kartu unosi MUP.

    U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da je Zavod za transfuzijsku medicinu na teritoriji RS ovlašćena ustanova za izdavanje rezultata krvne grupe.

    – U okviru Zavoda postoje organizacione jedinice na celoj teritoriji RS koje su ovlašćene za obavljanje konkretne delatnosti, a to su Banjaluka, Doboj, Bijeljina, Gradiška, Prijedor, Foča, Trebinje, Zvornik, Kasindo i Nevesinje – navode u resornom ministarstvu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE