Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Carine na solarne panele znače gubitak radnih mesta

    Evropska unija bi u naredne tri godine mogla da izgubi više od 800.000 radnih mesta ako se uvedu carine na uvoz solarnih panela iz Kine, pokazuje istraživanje Alijanse za dostupnost solarne energije (AFASE). Za Kinu je EU najvažnije izvozno tržište za fotonaponske proizvode jer tu plasira oko 80% ukupnog izvoza, odnosno proizvode vredne 20 milijardi evra godišnje. Iz EU optužuju kineske vlasti da subvencionišu kompanije iz fotonaponske industrije nižim kamatama i jevtinijom strujom, manjim porezom na dodatu vrednost i kreditnim garancijama. Carine na uvoz solarnih proizvoda iz Kine već su uvele SAD i to do čak 250%.

    U istraživanju koje je za Alijansu uradila nemačka nezavisna konsultantska kuća Prognos navodi se da bi u slučaju uvođenja uvoznih carina za kineske solarne panele EU samo u ovoj godini mogla da ostane bez 9,64 milijarde evra i 234.800 radnih mesta.

    Između 2013. i 2015. godine 80% evropskog fotonaponskog sektora iskusiće „smanjenje broja zaposlenih i prihoda“ ako EU uvede carine na uvoz iz Kine, pokazalo je istraživanje. Bez posla na sektoru u 2014. godini će ostati 274.400 a u 2015. još 300.200. Pad broja radnih mesta biće posledica rasta cena kao rezultat slabije tražnje kineskih solarnih panela, objašnjavaju u Alijansi.

    Inače, Azija je region vodeći proizvođač fotonaponskih panela u svetu a oko 65% svih panela se proizvede u Kini. U 2011. godini Kina je izvezla u EU solarne panele i komponente za više od 20 milijardi evra.

    Rezultate istraživanja Alijansa je predstavila Evropskoj komisiji 18. februara u sklopu istrage koja se vodi kako bi se utvrdilo da li je Kina prodavala panele EU po dampinškoj ceni, odnosno da li je protivno pravilima fer trgovine subvencionisala svoju industriju solarnih panela da bi prodavala proizvode Evropi ispod cene.

    Za i protiv carina

    Istraga je podelila evropsku fotonaponsku industriju i proizvođači solarnih panela tvrde da će carine zaštititi evropsko tržište od nelojalne konkurencije Kineza. Istovremeno instalateri panela i kompanije koje rade servis i koriste kineske proizvode ukazuju da bi carine na uvoz iz Kine razorile celu industriju i donele slabiji rast i ukidanje radnih mesta.

    U EU ProSun-u, udruženju za solarni biznis u EU, kažu da su rezultati istraživanja u najmanju ruku sumnjivi i navode da su i u SAD prognozirali gubitak radnih mesta zbog uvođenja carina na kineski uvoz ali da se pokazalo da su te prognoze bile pogrešne. Iz ProSun-a istovremeno poručuju i da je važno da se poštuju standardi međunarodne trgovine i da se kazne oni koji krše pravila konkurencije.

    Evropska komisija pokrenula je u septembru 2012. istragu uvoza solarnih panela iz Kine nakon žalbe EU ProSun-a i mora da odluči po tom pitanju do 5. decembra.

    U EU ProSun-u ističu da je kineski damping već koštao evropsku solarnu industriju hiljada radnih mesta i navode da je više od 30 kompanija bankrotiralo.

    Međutim, ima i drugačijih mišljenja.

    „Suprotno uvreženom mišljenju, carine (na uvoz iz Kine) neće učiniti evropske kompanije konkurentnijim“, naglasio je član AFASE i direktor nemačkog Soventix-a Torsten Prugšas dodajući da će umesto toga 80% kompanija iz fotonaponske industrije koje nisu proizvođači već posluju u domenu logistike i ulaganja ubeležiti velike gubitke zbog sklanjanja kineskih proizvoda sa tržišta.

    Prvi čovek Soventix-a rekao je i da će, ako se uvedu carine Kini, ostati i dalje jaka konkurencija drugih azijskih proizvođača.

    „Evropa predvodi u fotonaponskoj industriji i sa panelima iz Kine možemo i dalje da budemo najbolji. Zato treba da izbegnemo uvozne carine“, rekao je direktor Soventiksa, preneo je Euractiv.com.

    Iskustvo SAD

    Međunarodna trgovinska komisija je u novembru 2012. godine odlučila da dozvoli američkom ministarstvu trgovine da uvede visoke carine na većinu solarnih panela iz Kine.

    Odluka SAD o uvođenju carina na kineske panele donela je velike koristi američkim proizvođačima a strahovi od poskupljenja panela se nisu obistinili. I tu su pre uvođenja carina neki stručnjaci upozoravali da slede zatvaranje radnih mesta i pad celog tržišta solarnih panela kao posledica smanjenja uvoza iz Kine i rasta cena.

    „Razvoj situacije u SAD upravo je suprotan onome što se tvrdi u izveštaju AFASE“, kaže potpredsednik Eu ProSun-a Milan Nitčke i dodaje da se ništa od predviđanog u SAD nije desilo, iako je ta zemlja uvela anti-damping carine od 30% do 250%. 

    Nitčke naglašava da prosečna cena panela u SAD nije povećana, uprkos znatnom padu uvoza iz Kine i dodaje da je broj instalacija solarnih uređaja čak porastao.

    „Cena za krajnjeg potrošača je ostala ista i domaća industrija (SAD) je preživela zahvaljujući merama koje su ih zaštitile od nelojalne kineske konkurencije“, kazao je Nitčke.

    Inače, vrednost trgovine Kine i EU prošle godine je dostigla 460 milijardi evra a vrednost nelegalnih subvecnija procenjuje se na samo 1% te sume.

    Trenutno proizvodnja energije iz Sunca pokriva manje od 1% globalno prodate energije. Međunarodna agencija za energiju međutim predviđa da će posle 2060. godine solarna energija pokrivati trećinu globalne tražnje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE