
„Omega-3“ kiseline dobre za vid
Konzumiranje određenih količina nezasićenih masnih kiselina „omega 3“ može da omogući u velikoj meri smanjenje gubitka vida do koga dolazi starenjem, pokazali su rezultati jednog od istraživanja sprovedenog u predgrađu Pariza.
Istraživači su došli do tog zaključka tako što je 300 osoba s oštećenjima vida lečeno i praćeno je njihovo zdravstveno stanje tri godine, preneli su francuski mediji.
Na kraju se pokazalo da su pacijenti s najvišim nivoom tih esencijalnih masnih kiselina „omega 3“ bili izloženi za 68 odsto manjoj opasnosti od pojave senilne makularne degeneracije (vezane za godine) koja je glavni uzrok nepovratnog gubitka vida.
Masne kiseline „omega 3“ su već poznate po svom blagotvornom dejstvu na srce i mentalne sposobnosti, a sada je otkriveno i na vid.
Organizam ima potrebu za tim kiselinama, ali ih sam ne proizvodi, pa se moraju uzimati preko hrane,
Osim u ribi, one se nalaze i u određenim margarinima i biljnim uljima.