Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nema parazita u ribi u prodavnicama

    U analiziranoj rečnoj ribi koja se prodaje u prodavnicama nije utvrđeno prisustvo parazita, saopštila je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

    „Uzorkovanjem rečne ribe iz prometa nije utvrđeno prisustvo parazita, što ukazuje da se ne radi o zabrinjavajućem stepenu invazije“, navodi se u saopštenju tog ministarstva povodom navoda Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu da je otkriven parazit iz roda Eustrongilus koji napada rečne ribe.

    Kako ističu u Ministarstvu poljoprivrede u čijem sastavu je Veterinarska inspekcija, ribu treba kupovati na mestima koja su registrovana i pod nadzorom, a ne izlovljenu ribu sa nelegalnih i improvizovanih tezgi ili iz gajbica na ulici.

    Građani su savetovani da prilikom kupovine rečne ribe obrate pažnju na boju, miris i izgled ribe i da sve sumnje prijave veterinarskoj inspekciji.

    Kako navode u Veterinarskoj inspekciji, taj parazit nije opasan ukoliko se dobro termički obradi, a ubija ga i niska temperatura, tako da ni od smrznutih riba ne postoji bojazan.

    Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede nadležna je za kontrolu bezbednosti hrane, a veterinarska inspekcija sprovodi nadzor nad prometom izlovljene ribe koja je izložena prodaji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE