Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lek za rak u našem telu?

    Istraživači sa državnog univerziteta u Pensilvaniji otkrili su molekul u našem telu koji može da „okine“ sistem za uništavanje tumora. Molekul TIC10 aktivira gen za protein TRAIL koji može da izazove razaranje ćelija kancera, a da ne naškodi zdravom tkivu.

    – TRAIL je deo našeg imunološkog sistema – objašnjava Vafil el Deiri, onkolog sa Univerziteta Pensilvanija i vodeći autor studije koja je objavljena pre nekoliko dana. – U organizmima sa funkcionalnim imunim sistemom ovaj molekul sprečava nastanak i širenje kancerogenih ćelija. Ako možemo da pojačamo njegovo dejstvo, to ne bi bilo toksično i štetno za organizam kao hemoterapija.

    Eksperimenti su pokazali da TIC10 deluje protiv niza tumora, uključujući rak dojke, debelog creva, pluća i limfnih čvorova. Posebno je bio efektan u okidanju „samoubistva“ ćelija kod glioblastoma, vrste tumora mozga, zloglasnog po tome što se izuzetno teško leči. Miševi tretirani molekulom TIC10 u kombinacijom sa lekom „vebacizumabom“ živeli su tri puta duže od onih koji nisu lečeni.

    Ovo svakako nije jedini mehanizam koji se oslanja na okidanje „samoubistva“ kancerogenih ćelija. Istraživači razvijaju čitav niz lekova koji deluju na sličan način, ali se ovaj zasad pokazao kao jedan od najefikasnijih.

    – Imamo dovoljno informacija sa prekliničkih ispitivanja da bismo mogli da kažemo da je racionalno početi sa kliničkim testiranjem novog leka – tvrdi El Deiri.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE