Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Podrška države IT kompanijama

    Vlada Srbije najavljuje nove podsticaje za pomoć softverskim kompanijama, koje godišnje izvezu 200 miliona evra. Na sastanku ministra Mlađana Dinkića sa oko 50 predstavnika tih kompanija, najavljene su podsticajne mere kroz zakonske izmene, poreske olakšice i unapređenje nauke.

    Pre pet godina IT sektor za državu je bio prioritetan – delio je mesto sa automobilskom industrijom i elektronikom. Kad su podsticaji u pitanju, industrija softvera stigla je na red tek ove godine. Softverske kompanije moćiće da računaju na ukidanje obaveze plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenost, bespovratna sredstva za osnivanje kompanija i poreske olakšice.

    Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da će biti „obezbeđena bespovratna sredstva za nove kompanije, ako postoji investitor spreman da uloži u proizvod. Država bi u tom slučaju učestvovala do polovine sredstava, a maksimalno do 25.000 evra po projektu“. Prema najavama u prvoj polovini godine biće donete poreske olakšice u vidu poreskih kredita za istraživanje i razvoj.

    Vezu softvera i izvoza, ministar finansija Mlađan Dinkić našao je u obrazovanju. Ministarstvo finansija i privrede će podržati veće upisne kvote u srednje škole i fakultete koje školuju buduće inženjere.

    Dinkić je istakao da država hoćemo da podrži proizvodnju, razvoj i izvoz originalnih proizvoda. „Želimo novim mladim kompanijama da omogućimo da izađu na tržište, važan segment je program „start-ap“ podrške“, istakao je ministar finansija.

    Kompanije su za sada zadovoljne. „Ovo je odličan početak, mi ćemo podržati program i dati svoje predloge“,- rekao je Jugoslav Pirić, direktor „Microsoft-a“ za Srbiju. – Informacione tehnologije će dovesti do privrednog i civilizacijskog rasta. Nezaposlenih je skoro 27 odsto. Treba videti kako oni da se doškoluju i uključe u IT industriju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE