Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ove nedelje uredba o energetski zaštićenom kupcu

    Vlada Srbije trebalo bi ove nedelje da usvoji uredbu o energetski zaštićenom kupcu, za koju su i ostala nadležna ministarstva dala pozitivno mišljenje, izjavila je Tanjugu ministarka energetike Zorana Mihajlović.

    „Postoje pozitivna mišljenja ministarstva, ne postoji ni jedno ministarstvo koje u načelu nije saglasno da socijalne karte moraju da postoje. Naravno da postoji bojazan Ministarstva finansija da li će se imati dovoljno novca za to“, precizirala je Mihajlovićeva.

    Oko 40 miliona evra iz budžeta

    Ona je izrazila uverenje da će određenim preraspodelama i preusmeravanjem novca iz budžeta, ta sredstava biti obezbeđena i dodala da je okvirna procena da će za pomoć energetski zaštićenim kupcima biti potrebno oko 40 miliona evra godišnje.

    „To je ono što sam od samog početka govorila, da ne možemo da govorimo o liberalizovanom tržištu i otvaranju tržišta struje i gasa, ukoliko ne postoje socijalne karte, odnosno način da obezbedimo one koji ne mogu da plate te račune“, dodala je Mihajlovićeva.

    Prema toj uredbi, računi za struju socijalno ugroženih domaćinstava biće umanjeni za iznos od 120 do 250 kilovat-časova mesečno, zavisno od broja članova domaćinstva, dok će oni koji koriste gas, imati niže račune za gas tokom grejne sezone za vrednost od 40 do 75 kubnih metara, takođe u zavisnosti od broja članova porodice.

    Novi tarifni sistem

    Radi se i na novom tarifnog sistema, čije usvajanje se očekuje krajem januara ili početkom februara, dodala je ministarka i istakla da postoji mnogo prednosti tog tarifnog sistema, koji se radi zbog toga da novi tarifni sistem bude realniji i da na pravi način tretira potrošače električne energije. To znači, da će, kako je istakla, oni koji troše mnogo električne energije, zato što su pre svega energetski neefikasni, plaćati mnogo višu tarifu u odnosu na one koji troše malo, bilo zato što su socijalni slučajevi ili zato što su energetski efikasni i oni će plaćati nižu cenu struje.

    Mihajlović je napomenula da je Vlada Srbije prošle nedelje usvojila i uredbu o novim podsticajnim tarifama za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije. To je osnova da pomognemo iskorišćenju obnovljivih izvora energije, kroz projekte malih hidroelektrana, vetro i solarnih parkova, i kroz veće korišćenje biomase i geotermalnih izvora energije, dodala je Mihajlović.

    Mihajlović je najavila da ove nedelje treba da bude raspisan i javni poziv za dobijanje energetskih dozvola za izgradnju malih hidroelektrana. To je prvi put da je takav jedan poziv javan, rekla je ona i naglasila da su se ranije dozvole za te elektrane dobijale „u četiri oka sa ministrom“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE