Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Spoljni dug Srbije u zoni visoke zaduženosti

  Ukupan spoljni dug Srbije na kraju septembra iznosio je 24,8 milijardi evra, odnosno 83,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je iznad donje granice visoke zaduženosti prema kriterijumu Svetske banke, objavila je Narodna banka Srbije.

  U odnosu na kraj juna 2012. spoljni dug Srbije povećan je za 746,4 miliona evra ili za 3,1 odsto.

  Navedeni porast duga ublažen je slabljenjem evra u odnosu na ostale valute zastupljene u strukturi spoljnog duga, po osnovu koje je spoljni dug smanjen za 120,3 miliona evra. U posmatranom periodu spoljni dug javnog sektora smanjen je za 88 miliona evra, dok je dug privatnog sektora povećan za 834,4 miliona evra.

  Struktura spoljnog duga po ročnosti i dalje se može smatrati povoljnom – učešće kratkoročnog duga u ukupnom spoljnom dugu je 1,5 odsto, i neznatno je povećano u odnosu na kraj juna kada je iznosilo 1,4 odsto.

  Odnos spoljnog duga i dvanaestomesečnog izvoza robe i usluga uvećanog za inostrane doznake na kraju trećeg tromesečja iznosio je 173 odsto, što je u granicama održivosti – gornja granica održivosti prema kriterijumu Svetske banke iznosi 220 odsto, i u odnosu na kraj juna povećan je za 4,8 procentnih poena.

  Odnos ukupnih otplata po spoljnom dugu i procenjenog tromesečnog BDP-a u trećem tromesečju iznosilo je 10,6 odsto, od čega se 8,4 odsto odnosi na otplatu glavnice, a 2,2 odsto na kamate.

  Indikator servisiranja spoljnog duga koji ukazuje na spoljnu likvidnost – odnos ukupnih otplata po spoljnom dugu i godišnjeg izvoza robe i usluga – iznosio je na kraju trećeg tromesečja 25 odsto. Ako se izvozu robe i usluga dodaju doznake, taj indikator je 22 odsto.

  Spoljni dug javnog sektora na kraju septembra 2012. iznosio je 10,9 milijardi evra, a njegovo učešće u ukupnom spoljnom dugu 44,1 odsto. Spoljni dug države iznosio je 8,2 milijarde evra, državno garantovani spoljni dug 1,1 milijardu evra, a dug NBS 1,6 milijardi evra.

  Neto razduženje javnog sektora tokom trećeg tromesečja iznosilo je 19,3 miliona evra – korišćeno je 188,3 miliona evra, a otplaćeno po osnovu glavnice 207,6 miliona evra.

  Spoljni dug privatnog sektora na kraju septembra 2012. iznosio je 13,9 milijardi evra, od čega četiri milijardi evra čini dug banaka, a 9,9 milijardi evra dug preduzeća.

  Dug banaka u trećem tromesečju povećan je za 8,4 miliona evra, što je rezultat povećanja kratkoročnog duga za 17,5 miliona evra i smanjenja dugoročnog duga za 9,1 milion evra.

  Dug preduzeća povećan je za 826 miliona evra, što je u najvećoj meri posledica međukompanijskog zaduživanja jednog privrednog subjekta.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE