Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potrošači strahuju od uvozničkog lobija

    Iako 1. januara stupaju na snagu odredbe Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU i dalje će postojati proizvodi koji će imati carinsku zaštitu nakon isteka tranzicionog perioda. Naime, carine će biti zadržane za proizvode koji su važni za srpsku poljoprivredu, rečeno je Danasu u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

    Dok Srbija ne postane deo evropskog ekonomskog prostora zaštićene će biti sve vrste mesa, klanični proizvodi, jogurt, kiselo mleko, maslac, razni sirevi, med, krompir, salata, krastavci, kukuruz šećerac, povrće, suve šljive, pšenica, brašno, kobasice, testenine, džemovi, voće, voćni sokovi, jabukovača, kruškovača, duvan, šećer, ulje od suncokreta.

    Ipak, i kod tih kategorija proizvoda biće u rasponu od dva do tri odsto, snižene carinske stope i one će se i na dalje spuštati po određenoj dinamici. Koliko će to sniženje biti zavisi od proizvoda, pa tako ni za sve vrste mesa neće biti isti iznos. Za juneće meso stopa se sa 18 odsto u 2012. spušta na 15 odsto u 2013, za jagnjeće meso sa 18 odsto na 16,5 odsto za svinjsko meso sa 18 odsto na 15 odsto i za pileće meso sa 15 na 12 odsto. I na kraju isteka tranzicionih perioda, prema Prelaznom trgovinskom sporazumu sa EU, 2014. godine carina za meso će se i dalje primenjivati. Inače prema tom dokumentu predviđeno je šestogodišnje fazno snižavanje carinske stope za meso započeto 2009. godine, upravo da ne bi bilo naglih šokova i da bi se naša poljoprivreda postepeno prilagodila konkurenciji iz EU.

    S aspekta potrošača je dobro to što postoji veća konkurencija, ističe predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije Goran Papović, jer to znači niže cene. „Ono što nas kao potrošače plaši jeste uvoznički lobi. Oni su ti koji bi u ovim okolnostima mogli da pokažu svu svoju jačinu. Mi imamo situaciju da su neki od proizvoda na našem tržištu skuplji i po 50 do 70 odsto u odnosu na druge zemlje“, ističe Papović za Danas. On kaže da je normalno da se cene formiraju same na tržištu, ali da ključnu ulogu ima država koja ne sme da dozvoli da se radi nešto na štetu potrošača.

    Iz ugla proizvođača, posebno poljoprivrednika, od januara se otvara novi problem u borbi za domaće tržište. Milan Prostran iz Privredne komore Srbije kaže za Danas da je ceo Sporazum koji tek sad stupa na snagu rađen kao da će Srbija 2016. ući u EU. Međutim, to se, kako kaže, neće desiti, i da je sasvim sigurno da u EU nećemo ući pre 2020.

    – Mislim da ćemo imati ozbiljan problem po pitanju konkurentnosti kada počne 1. januara da se primenjuje Sporazum. Srbiju je potkačila i finansijska kriza, od koje se nismo oporavili i čije ćemo posledice osećati i naredne godine, ali i 2014. Ono što je trebalo da se uradi jeste da se napravi revizija tog Sporazuma, da se carinama sačuvaju domaći proizvodi od konkurencije koja je mnogo jača – napominje Prostran.

    On ističe da je dobro što je država deo proizvoda zaštitila, kao i to što je uvela plaćanje određenih dažbina za uvoz. „To je donekle kompenzacija za ovo ukidanje carina na uvoz, ali mislim da bi bilo dobro napraviti reviziju sporazuma jer je veliko pitanje kako ćemo sada prodavati domaću robu“, naglašava Prostran.

    Niže cene

    Prehrambeni proizvodi koji će se od 1. januara uvoziti bez carina su određene vrste jogurta, čokolada i proizvodi od čokolade, margarin, sladoled, testenine, biskviti, kukuruz šećerac, kečap, pivo dobijeno od slada, vermut i ostala vina od svežeg grožđa, i druga alkoholna pića, konjak, grapa, brendi, viski, rum, džin, votka likeri, rakije. Prema dosadašnjim iskustvima potrošača, niže dažbine prema državi ne izazivaju redovno i niže cene u trgovinama, a da li će ovoga puta ukidanje carina značiti i pojeftinjenja u maloprodaji, znaće se već prvih nedelje posle praznika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE