Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nafta poskupljuje zbog budžeta SAD

  Sirova nafta je na azijskom tržištu poskupela nakon najava da su Sjedinjene Države sve bliže budžetskom sporazumu.

  Predsednik SAD Barak Obama nagovestio je da bi mogao da skrati božićni odmor i vrati se u Vašington na pregovore kako bi se izbeglo klizanje najveće svetske ekonomije u „fiskalnu provaliju“.

  Nafta za orijentacionu isporuku u februaru je u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi ojačala 40 centi, na 89,01 dolar za barel. Taj termin isporuke je u ponedeljak u Njujorku zaključen pet centi u padu, na 88,61 dolar pod pritiskom zabrinutosti zbog zastoja u pregovorima o američkom budžetu.

  Marka „brent“ je na berzi ICE u Londonu ojačala 42 centa, na 109,22 dolara za barel, prenela je agencija AP.

  Očekuje se da Obama u četvrtak ujutro stigne u Vašington posle kratkog prazničnog odmora na Havajima. Takođe se očekuje da se članovi Kongresa vrate u američku prestonicu u četvrtak i otpočnu budžetske pregovore.

  Nade da bi američki lideri mogli da postignu sporazum o budžetu doprinele su poskupljenju nafte. Ukoliko taj sporazum ne bi bio postignut do kraja godine, 1. januara bi automatski stupili na snagu povećanje poreza i smanjenje budžetskih izdataka, što bi, kako upozoravaju ekonomisti, moglo da ponovo gurne američku ekonomiju u recesiju.

  U suprotnom bi američka privreda u 2013. ostvarila blago poboljšanje, što bi bilo pozitivno za potrošnju u cene energeneta.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE