Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NALED: Zdravstvena knjižica nepotrebna

  Sem što medicinskim sestrama služi da pronađu karton pacijenata, zdravstvena knjižica nema drugu upotrebnu vrednost, kažu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj, koja je pokretač inicijative da se taj dokument ukine, jer bi građani time uštedeli na vremenu a država na milionima evra.

  Zbog isticanja važenja zdravstvenih knjižica, redovi u pokrajinskom fondu za zdravstveno osiguranje uobičajena su pojava. Na novu markicu, kažu građani, čeka se i po nekoliko sati, zbog čega se nameće pitanje: da li se takva situacija, koja se ponavlja godinama unazad, može izbeći. U Nacionalnoj alijansi za lokani ekonomski razvoj (NALED), tvrde da može.

  Posedovanje zdravstvene knjižice za građane podrazumeva zastarelu, suvišnu i često komplikovanu proceduru njene overe, kažu u NALED-u, zbog čega je nadležnima u državi upućena preporuka da se one ukinu, jer se provera uplaćenih doprinosa, koja je neophodna za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, može izvršiti na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

  Uvođenjem centralnog registra, građani bi pravo na usluge u domovima zdravlja ili apotekama mogli da koriste samo uz priloženu ličnu kartu, a iako u NALED-u tvrde da bi država taj posao mogla završiti za godinu dana, i pored dvodnevnog insistiranja od nadležnih u Ministarstvu zdravlja nismo uspeli da dobijemo odgovor da li su zainteresovani za ovakav predlog.

  RTV je jedino prosleđeno kratko saopštenje u kojem se navodi da će do 2014. godine postojeće zdravstvene knjižice biti zamenjene modernijom, čipovanom verzijom, koja će važiti deset godina, dok će ideja o njihovom ukidanju očigledno morati da sačeka.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE