Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Žutica bi mogla da se „razvlači“ do proleća

  Prvi registrovani slučaj žutice bio je pre 51 sedmicu, a do sada su u Pomoravlju registrovana 32 obolela od virusnog hepatitisa A, kaže načelnik Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji epidemiolog dr Goran Radovanović.

  Najviše obolelih je u selu Drenovac kod Paraćina, gde su registrovani prvi oboleli, ukupno 25, u selu Golubovac obolele su četiri, u gradovima Paraćinu i Ćupriji i selu Sikirica po jedana osoba, precizirao je Radovanović.

  On je dodao da je u protekloj sedmici registrovan samo jedan slučaj, a da se na Odeljenju epidemiologije Opšte bolnice u Ćupriji na lečenju nalazi sedam obolelih.

  Svi novooboleli su iz porodičnog kontakta sa obolelima iz ranijih sedmica, istakao je Radovanović.

  „U kliničkoj slici dominira visoka temperatura, glavobolja, malaksalost, mučnina, gađenje sa povraćanjem, ređe bol ispod desnog rebarnog luka, tamna mokraća, svetlija stolica, žute beonjače i koža. Laboratorisjki izuzetno povećanje vrednosti ALT i AST, bilirubin“, rekao je Radovanović.

  On je dodao da u ostlim opštinama Pomoravskog okruga „nema slučajeva obolevanja“, a da bi „epidemija mogla da se širi i razvlači do proleća“.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE