Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaštitne carine za meso, kobasice, mleko, voće, povrće…

  Od 1. januara 2013. godine postepeno će se smanjivati dažbine na uvoz određenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz EU, a pomoćnik ministra u Ministarstvu poljoprivrede Milanka Davidović naglasila je da je Vlada Srbije danas, zbog zaštite domaćeg agrara, odredila proizvode na koje će se ipak plaćati posebne dažbine pri uvozu.

  Odlukom o određivanju proizvoda za koje se plaća posebna uvozna dažbina u 453 tarifne linije obuhvaćeni su razni proizvodi, među kojima su sve vrste mesa, kobasice, mleko, jogurt, maslac, margarin, sve vrste sireva, živinska jaja i krompir, rekla je Davidović Tanjugu.

  Na spisku tih proizvoda su, takođe, razne vrste svežeg i smrznutog povrća, zatim grožđe, jabuke, kajsije, šljive i drugo voće, pripremljeni i konzervisani proizvodi od mesa, šećera, supe, čorbe, rakija, alkoholna pića, duvan…

  Davidović je rekla da iznos posebne dažbine zavisi od vrste proizvoda – na primer najniži iznos je dinar po komadu za sveža jaja, a najviši je 80 dinara po kilogramu za sve vrste sireva. Ona je pojasnila da će se sve posebne dažbine naplaćivati prilikom carinjenja i da to mogu biti prelevmani i specifične carine.

  Odluka o određivanju proizvoda na koje se plaća posebna carina u skladu je sa propisima koji važe za naplaćivanje carina i predstavlja deo uvozne zaštite u oblasti poljoprivrede.

  Odluka je specifična, rekla je Davidović, jer se ne propisuje za industrijske proizvode, već samo za poljoprivredne i prehrambene proizvode i donosi se na kraju godine, a stupa na snagu od 1. januara naredne godine.

  Zaštitne carine na uvoz pojedinih poljoprivrednih proizvoda postojaće, prema Prelaznom trgovinskom sporazumu sa EU, do 2014. godine, ali problem konkurentnosti srpskih proizvoda nije cena, nego mala produktivnost, ocenio je, u izjavi Tanjugu, savetnik predsednika Privredne komore Srbije Vojislav Stanković.

  Povodom današnje vladine odluke da odredi poljoprivredne proizvode, za koje je predviđena zaštitna carina – prelevman, kod uvoza, Stanković je podsetio da tranzicioni period, sa postepenim smanjenjem tih carina traje šest godina, ali da ga Srbija nije dovoljno iskoristila da podigne konkurentnost.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE