Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi konkurs „Fruits&Berries“ za podršku voćarima sa juga Srbije

  Danski Program podrške razvoju voćarstva u južnoj Srbiji „Fruits&Berries“ i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisali su novi konkurs za dodelu bespovratnih sredstava voćarima sa područja Nišavskog, Jablaničkog, Pčinjskog, Topličkog i Pirotskog okruga.

  Maksimalni iznos dotacije za nabavku opreme i mehanizacije iznosi 20 miliona dinara.

  Na konkurs mogu da se prijave poljoprivredna gazdinstva i zadruge koje su ove godine podigle zasade višanja, šljiva, jagoda, malina ili borovnica. Konkurs je takođe otvoren i za one proizvođače koji su u proteklih 12 meseci nabavili mehanizaciju za obradu zasada i preradu voća. Poljoprivredna gazdinstva čiji zahtevi budu usvojeni dobiće bespovratno polovinu ukupne vrednosti njihove investicije u zasade i opremu.

  Propozicijama konkursa određeno je da pravo na bespovratna sredstva imaju voćari koji su ove godine zasadili najmanje 15 ari jagodičastog voća ili pola hektara koštičavog voća.

  Najveća površina za koju gazdinstvo može da ostvari podsticaj iznosi 10 hektara za sve zasade koštičavog voća, a za zasade jagodičastog voća pet hektara. Podsticaji za proizvodne zasade utvrđuju se na osnovu broja posađenih i broja primljenih sadnica i kategorije sadnica, odnosno da li se radi o standardnim ili sertifikovanim sadnicama.

  Za podsticajna sredstva za nabavku opreme i mehanizacije mogu da konkurišu gazdinstva koja su ove godine kupila novu opremu za sadnju, zaštitu, navodnjavanje ili berbu voća. Bespovratna sredstva dodeljuju se i za nabavku traktora i priključnih mašina, opreme za voćarsku proizvodnju u zatvorenom prostoru, preradu voća i rashladne opreme.

  Konkurs za voćare otvoren je do 15. februara 2013. godine, a prijave se šalju na adresu Uprave za agrarna plaćanja u Valjevu.

  Konkursne propozicije i dokumentacija neophodna za prijavu mogu da se vide na sajtvu Uprave za agrarna plaćanja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrivrede i sajtu danskog Programa „Fruits&Berries“, kao i u „Službenom glasniku“ Republike Srbije.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE