Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TE-TO Sremska Mitrovica koristi biomasu umesto gasa

  U organku Panonskih termoleketrana-toplana (TE-TO) u Sremskoj Mitrovici u petak je pušten u rad kotao na biomasu.

  Kako je saopštilo to preduzeće, kotao snage 18 megavata kao gorivo koristi suncokretovu ljusku i služi kao bazni izvor toplotne energije za grejanje grada Sremske Mitrovice.

  Termoelektrana-toplana „Sremska Mitrovica“ će korišćenjem suncoktretovog ulja umesto gasa, dodaje se, godisnje uštedeti oko 250.000 evra na razlici u ceni.

  Ističe se da je to prvi i jedini kotao tolike snage u Srbiji koji koristi biomasu kao gorivo za proizvodnju toplotne energije i dodaje da ga je u rad pustio predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

  Navodeći da Vojvodini svake godine propadne oko 3.000.000 tona biomase, Pajtić je istakao da je postavljanje kotla na biomasu u ogranki TE-TO Panonsnke elektrane u Sremskoj Mitrovici „fantastičan primer kako se postojeća postrojenja mogu adaptirati da koriste obnovljive izvore energije“.

  „Ovo je veoma značajan projekat jer koristi biomasu kao gorivo. Osim toga, za divljenje je da jedan projekat ovog tipa bude realizovan u toku jedne kalendarske godine, rekao je državni sekretar u Ministarstvu energetike i zaštite životne sredine Srbije Dejan Popović.

  U saopštenju se navodi da su, osim specifične upravljačke opreme koja je proizvedena u inostranstvu, sve ostale komponente domaće proizvodnje.

  Projektna dokumentacija i izrada opreme u fabrikama se obavila u periodu od oktobra 2011. do aprila 2012. godine. Narednih sedam meseci tekao je proces montaže kotla i kotlovske opreme na licu mesta – u Termoelektrani-toplani Sremska Mitrovica.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE