Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sledeće godine manje šećerne repe

    Šećerna repa u Srbiji mogla bi sledeće godine, kako najavljuju proizvođači, da zauzme znatno manje površine od ovogodišnjih 70.000 hektara.

    Šećerane u Srbiji počele su da ugovaraju proizvodnju repe za svoje potrebe, i izašle su sa prvim ponudama. „Sunoko“ je ponudio 40 evra za tonu šećerne repe. „Hellenic Sugar“ je takođe izašao sa osnovnom cenom, koja je 4,5 dinara po kilogramu repe.

    Draško Danilović, proizvođač šećerne repe iz Kuzmina, koji je industrijsku biljku gajio na 70 hektara, međutim, kaže kako sama cena nije bitna i kako je gotovo sigurno da će smanjiti površine na kojima je gaji.

    – Na obračunu digestije, odnosno, na razlici u obračunu između dve šećerane, izgubio sam 12.000 evra – kaže Danilović. – Razlika u digestiji, naime, bila je 1,3 odsto, a na 350 vagona, to nije malo. Samim tim, odlučio sam da ne žurim. Proizvodnja šećerne repe je komplikovana, traži puno ulaganja i traži sigurnost, a mi je, bez nezavisne insitucije koja bi proveravala nečistoće i digestiju, nikad nećemo imati.

    Danilović takođe upozorava kako sama cena šećerne repe, koja je ponuđena na početku sezone, ne igra značajnu ulogu, pošto se ona upravo obračunom digestije i nečistoća, koje niko ne kontroliše, može lako korigovati.

    – Kroz digestiju i nečistoće cena se lako spušta i više od 10 odsto, tako da obećanja na početku sezone zaista ne vrede puno – kaže Danilović. – Samim tim, smatram da je pravo rešenje upravo nezavisna laboratorija, koja bi otklonila sve sumnje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE