Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rezultati popisa poljoprivrede u januaru

  Posle više od pola veka, u Srbiji je obavljen popis poljoprivrede. Uslov za popis ispunilo je 620 hiljada gazdinstava. U pojedinim delovima zemlje, popis je produžen do kraja godine. Prve rezultate možemo da očekujemo u januaru.

  Za dva i po meseca, koliko je trajao popis poljoprivrede, Kristijan Kadarjan, popisivač iz Ečke kod Zrenjanina obišao je 110 poljoprivrednih domaćinstava, ali je popisao samo 49.

  „Skoro svaka kuća ima zemlje, po hektar, dva, manje – više, ali je sve to dato u zakup. Svi su pričali da im se ne isplati da to obrađuju, nemaju mašine, nemaju ništa, šta sve treba da plate i na kraju kad se izračunaju ispada da su u minusu“, rekao je Kristijan Kadarjan.

  Taj trend zabeležen je u čitavom Srednjem i Severnom Banatu, gde od 43 hiljade domaćinstava, uslov za popis nije ispunilo skoro 20 hiljada.

  „To su staračka domaćinstva, vlasnici vikendica i građani iz mešovitih sredina gde su usled zaposlenja onu malu poljoprivrednu proizvodnju koju su ranije radili oni ili njihovi roditelji prepustili da rade krupniji poljoprivredni proizvođači“, kaže Dragan Kuzmić, koordinator popisa za Srednji i Severni Banat.

  Upravo je zakup zemljišta bio jedan od većih problema sa kojim su se popisivači sreli na početku rada. Mnogi poljoprivrednici su strahovali da je popis izgovor za dodatni porez, pa su davali netačne informacije. Ipak, problem je uspešno prevaziđen.

  Roman Kadarjan, poljoprivrednik iz Ečke kod Zrenjanina kaže da nije bio skeptik, zato što je informisan. „Odavno je trebalo da se uradi. Da je ranije to urađeno bilo bi bolje za sve nas“, kaže Roman.

  U čitavoj Srbiji popisano je oko 620 hiljada gazdinstava, a još 100 hiljada nije ispunilo uslov za popis. Iako je zvanično završen 15. decembra, u nekim delovima zemlje rok je produžen za još dve nedelje.

  „Mi smo produžili popis u sedam opština koje su to tražile, većinom su to opštine gde je veliki broj stanovnika i naših građana živi u inostranstvu i najverovatnije će doći za Božićne i Novogodišnje praznike. To su većinom opštine u Istočnoj Srbiji“, kaže Andra Milojić, pomoćnik direktora RZS.

  Prvi put posle pola veka, Srbija će do kraja naredne godine znati čime tačno raspolaže njena poljoprivreda. To je značajno i za državu i za proizvođače, jer će se na osnovu rezultata popisa donositi strategija razvoja poljoprivrede. Takođe, ti podaci će se koristiti i prilikom konkurisanja za sredstva iz evropskih fondova.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE