Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Smeše nam se vize od sledeće godine?

  Izvestilac EP Tanja Fajon kaže da postoji velika mogućnost da neke članice EU suspenduju bezvizni režim prema pojedinim zemljama Zapadnog Balkana.

  Upitana koje bi zemlje najpre mogle izgubiti bezvizni režim, evropska parlamentarka nije precizno odgovorila, ali je ukazala na određene činjenice o broju lažnih azilanata iz pojedinih zemaja, navodi agencija Anadolija.

  „Prema informacijama o broju lažnih azilanata, to su najčešće građani Srbije i Makedonije, a u poslednje vreme i BiH. Sve vreme najveći problem je s pripadnicima manjina, dakle, Romima. To je vrlo osetljiva situacija koju moramo rešavati svi zajedno, korak po korak, u dijalogu s Briselom“, rekla je Fajon i dodala da vlade balkanskih zemalja čine sve što se od njih očekuje.

  Ona je ocenila da se to posebno može dogoditi u slučaju neke političke, odnosno predizborne kampanje, kao što će biti u Nemačkoj, gde će se u proleće održati parlamentarni izbori.

  Agencija Anadolija tumači da iz ovakvog stava Fajonove proizlazi da je uvođenje viza za građane Zapadnog Balkana gotovo izvesno već početkom 2013. godine.

  Ona kaže da su alarmantne poslednje informacije o broju molbi za azil građana država Zapadnog Balkana, ali da se, kako je rekla, nada da će i vlasti i građani učiniti sve što je u njihovoj moći i da neće kršiti prava slobode kretanja.

  O pitanjima bezviznog režima raspravljalo se ove sedmice i na sednici Odbora stalnih predstavnika (COREPER), pomoćnog tela Saveta Europske unije.

  „Teško je da prognoziram kada će i kako rasprava ići dalje, jer je to nova informacija. Juče smo imali raspravu u Savetu koji je odbacio predlog EP. Nemamo, dakle, dogovora, što znači da će najverovatnije početi drugi krug pregovora u sledećoj godini. Zavisi koliko će trajati celi taj postupak. Ja ne očekujem da ćemo brzo naći neko rešenje, jer su naši stavovi različiti“, tvrdi Fajon u izjavi za Anadoliju.

  Upitana da pojasni događaje na zasedanju COREPER, objasnila je da je „na stolu“ bio predlog EP za dogovor o reciprocitetu.

  „To je isti dosije u kojem stoji i suspenzija bezviznog režima. Tu smo imali nekoliko otvorenih pitanja. Parlament EU je dao predlog o pregovorima, a u ponedeljak su na COREPER-u ambasadori EU to odbacili. Znači da ćemo nastaviti pregovore o mehanizmu za suspenziju sledeće godine. Koliko će to brzo ići zavisi i od Irske, kao predsedavajuće EU“, rekla je Fajon.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE