Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NALED: Ukinuti radne i zdravstvene knjižice

  Radna i zdravstvena knjižica su dokumenti koji nemaju nikakvu upotrebnu vrednost i zbog toga bi ih trebalo ukinuti, navedeno je u najnovijem izdanju Sive knjige koju će Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj predstaviti u petak.

  U Sivoj knjizi, koja sadrži 76 birokratskih procedura, preporučuje se vlastima i da gradjane rasterete obaveze stalnog podnošenja izvoda iz matične knjige rodjenih i uverenja o državljanstvu.

  Preporučuje se i smanjivanje poreza i doprinosa na zarade za najmanje 30 odsto, pojednostavljivanje procedure povraćaja poreza na dodatu vrednost pri kupovini prvog stana, veće uključivanje privatnog sektora u sistem zdravstvene zaštite, lakši upis nepokretnosti u katastar, brže izdavanje gradjevinskih dozvola, kao i ukidanje pojedinih taksi radi smanjivanja troškova za privredu.

  U obrazloženju za ukidanje radne knjižice navodi se da bi privreda godišnje uštedela 3,6 miliona evra. „Taj dokument je nepotreban jer se podaci koje sadrži već nalaze u bazama podataka institucija, pre svega Fonda PIO“, ukazao je NALED.

  U Sivoj knjizi se navodi i da posedovanje radne knjižice može da stvori i probleme zaposlenom u slučaju gubitka ili ako poslodavac namerno odugovlači da je vrati.

  Medju razlozima za ukidanje zdravstvene knjižice navodi se da ona gradjanima služi samo da medicinska sestra pronadje njihov karton dok obaveza posedovanja podrazumeva zastarelu, suvišnu, skupu i često komplikovanu proceduru overe.

  „S obzirom na to da na republičkom nivou postoji elektronska baza podataka o uplatama doprinosa, a da osiguranici poseduju savremene lične karte, nije jasno čemu služe knjižice“, piše u Sivoj knjizi NALED-a.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE