Nutricionisti za niske temperature predlažu promenu jelovnika
Niske temperature naterale su nas da navučemo slojeve odeće, kape, rukavice, ne bi li se što bolje zaštitli od hladnoće i debelog minusa. Međutim, mnogi kako god dobro da se obuku ne mogu da se ugreju. Nutricionisti u ovim situacijama najčešće predlažu promenu jelovnika koji treba obogatiti namirnicama „koje greju“, jačaju imunitet i utiču na dobro raspoloženje.
* Bar jednom u toku dana pojedite neku ljutu namirnicu, na primer ljutu papričicu uz glavno jelo, supu sa biberom, pastu sa čilijem… Ova hrana ujedno greje i podstiče lučenje hormona endorfina koji utiče na dobro raspoloženje i pojačava energiju u organizmu.
* Jelovnik treba da obogatite i žitaricama, koštunjavim voćem, semenkama, koje osim što greju telo sadrže i veliku količinu vitamina i minerala.
* Stručnjaci preporučuju i povrće poput šargarepe, peršuna, celera, koje je najbolje konzumirati u sirovom stanju ili ih samo malo prokuvati da ne bi izgubile kvalitetne sastojke.
* U ishranu treba uvrstiti i crni i beli luk, kao i krompir, pečurke i pasulj koji dugo održava toplotu tela i veoma je bogat proteinima.
* Nezaobilazni su i začini koje dodajemo hrani i toplim napicima – đumbir, karanfilić, lovorov list, cimet koji je odličan za cirkulaciju i probavu, i ren koji obiluje vitaminom C.