Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pad štednje domaćinstava u Sloveniji

  Nakon više godina kontinuiranog rasta štednih uloga građana, u Sloveniji se ove godine beleži manji pad, pa je štednja domaćinstava u tri najveće domaće banke u prvih devet meseci ove godine pala za 360 miliona evra.

  Samo od juna do septembra, depoziti građana na štednim računima u Novoj ljubljanskoj banci (NLB) smanjili su se za 190 miliona evra, preneo je ljubljanski „Dnevnik“.

  U drugim slovenačkim bankama takođe se beleži blaži pad štednje slovenačkih domaćinstava, koja je tradicionalno bila visoka.

  Uzrok promenjenog trenda, kako piše Dnevnik, nalazi se u posledicama krize, porastu nezaposlenosti i restrikcijama plata, ali i odlivanju dela štednje u poslovnice stranih banaka koje posluju u Sloveniji, jer je poverenje u domaće banke u padu.

  Prema podacima za 2011. godinu, koje su slovenačka Centralna banka i Statistički zavod objavili prilikom obeležavanja Svetskog dana štednje, Slovenija se sa bruto štednjom prosečnog domaćinstva od 11,9 posto raspoloživog dohotka našla na devetom mestu u Evropskoj Uniji.

  Prva je Nemačka, čija domaćinstva uštede 16,7 posto raspoloživog dohotka, prenela je Hina.

  Bruto štednja slovenačkih domaćinstava u odnosu na raspoloživi dohodak bila je najviša 2006. godine, kad je iznosila 17,5 odsto, dok je prosek u EU bio 11 posto.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE