Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koja „makroiznenađenja“ nas očekuju naredne godine?

  Američka investiciona banka „Morgan Stanley“ sastavila je spisak mogućih „makroiznenađenja“ u 2013, među kojima su da će Banka Japana „osvojiti“ Evropu kupovinom vladinih obveznica problematičnih zemalja, da će izbori u Italiji uništiti evro, a kineske vlasti ugušiti ekonomiju sopstvenim rukama, dok će Rusija težiti ka ponovnom uspostavljanju SSSR-a.

  To je tek nekoliko događaja koji će u sledećoj godini promeniti tok istorije i izazvati kod mnogih investitora srčane napade, ukazali su analitičari te banke.

  „Morgan Stanley“, koji već 30 godina u decembru objavljuje spisak makroekonomskih događaja koji mogu da začude učesnike na tržištu i da ih uznemire, ocenjuje da je verovatnoća da se oni obistine 50 odsto.

  Prema scenariju za iduću godinu, rast svetske ekonomije će ostati u „zoni sumraka“ – negde između početka stabilnog rasta i mogućnosti ponovnog pada u recesiju, objavljeno je na Internet strani Finmarket.ru.

  Problem inflacije u svetskoj ekonomiji je iščezao, mada brzo uspostavljanje ekonomskog rasta u SAD i Kini, šokovi na tržištu prehrambenih proizvoda ili znatni rast aktiva centralnih banaka mogu da dovedu do skoka stvarne i očekivane inflacije.

  Regulatori u tom slučaju neće rizikovati i preduzimati bilo kakve ozbiljne mere radi zaustavljanja rasta cena u svetu, s obzirom na znatnu krhkost svetskog finansijskog sistema i zavisnost od niskih kamatnih stopa. Centralne banke će najverovatnije ignorisati inflatorne skokove ili će sasvim odustati od svojih ciljeva za inflaciju.

  Rast cena pšenice će dovesti do novih nemira i pobuna, prognoziraju analitičari „Morgan Stanley-a“.

  Američki političari neće uspeti da se dogovore o smanjenju budžetskog deficita i SAD će na početku 2013. početi da padaju u „fiskalnu provaliju“. Reakcija tržišta će, međutim, primorati demokrate i republikance da brzo postignu sporazum, nakon čega će ekonomsko poverenje odmah početi da raste, kao i investiciona aktivnost, a takođe će se situacija na tržištu rada ubrzano popraviti.

  Banka Japana će otpočeti agresivnu borbu protiv jačanja kursa jena, a deo te strategije će biti kupovina obveznica članica evrozone kako bi se snizio kurs jena pre nego što Evropska centralna banka (ECB) počne s realizacijom svog programa kupovine obligacija problematičnih zemalja.

  Japanska centralna banka će, dok ECB bude čekala da Španija zatraži pomoć iz antikriznog fonda ESM, kupovati obveznice tog fonda i visokoprinosne obligacije zemalja centralne Evrope i postati glavni kreditor evrozone.

  Kampanja pred prevremene izbore u Italiji, koji će verovatno biti održani u februaru, odvija se uz žestoke kritike mera stroge budžetske štednje, što plaši inestitore koji strahuju da bi ta zemlja mogla da napusti evro.

  Prema scenariju „Morgan Stanley-a“, panika na tržištu primorava Italiju da se obrati za pomoć iz spasilačkog fonda evrozone i, kao rezultat, Italija, a ne Španija, daje znak za početak programa ECB za kupovinu obveznica. Za investitore će, međtim, ta odluka stići prekasno, oni će rasprodavati evro i vrednosne hartije rubnih članica evrozone. Italija će na taj način biti pokretač nove krize.

  Investitori će naći novi razlog za brigu, s obzirom na to da su se već navikli na misao da će Grčka u doglednoj budućnosti ostati u evrozoni i počinju da strahuju od izlaska Britanije iz EU.

  Kad je reč o Kini, vlasti te zemlje će, neočekivano za sve, odlučiti da u ranom stadijumu ekonomskog oporavka preduzmu šok terapiju i snažno pooštre finansijske uslove u zemlji, što će dovesti do zamrzavanja likvidnosti u bankarskom sistemu, oštrog ograničavanja kreditiranja i otpočinjanja serije bankrotstava zbog nemogućnosti vraćanja kredita.

  Predsednica Brazila Dilma Rusef će nastaviti s ispunjavanjem obećanja za realizaciju ambicioznog programa izgradnje infrastrukture u šestoj po veličini ekonomiji na svetu, što će dovesti do porasta investiranja u tu zemlju, kao i do snažnog jačnja njene valute reala.

  U Rusiji predsednik Vladimir Putin uspešno mami Ukrajinu u Evroazijsku carinsku uniju u zamenu za povoljne isporuke ruskih energenata.Vrata EU za ukrajinske vlasti se zatvaraju, budući da je nemoguće istovremeno biti član obeju struktura. Lideri postsovjetskog prostora – Rusija, Ukrajina, Belorusija i Kazahstan – opet su zajedno.

  Uklanjanje trgovinskih i investicionih barijera dovodi do snažnog skoka ekonomskog rasta u tom regionu. Kursevi ukrajinske grivne i beloruske rublje se u tako povoljnoj klimi stabilizuju, predviđa scenario banke „Morgan Stanley“ za 2013.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE